Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 10. 13:48

A VIA hamarosan megkezdi a P4X266 chipkészlet nagy tételben történő szállítását

[Digi Times] A VIA augusztusban kezdi meg a Pentium 4 processzort támogató P4X266 alaplapi chipkészlet nagy tételekben történő szállítását az alaplapgyártók felé.

[Digi Times] A VIA augusztusban kezdi meg a Pentium 4 processzort támogató P4X266 alaplapi chipkészlet nagy tételekben történő szállítását az alaplapgyártók felé.

Mivel a vállalat egyelőre még nem oldotta meg az Intellel kialakult jogvitát, a chipkészletek kettős márkajelzéssel (S3, VIA) kerülnek forgalomba. A VIA így próbálja kihasználni azt a kiskaput, mely szerint a tajvani cég által felvásárolt S3 jogosult az Intel Pentium 4 busz licencére.

Nem ez az első eset, hogy a VIA kettős márkajelzéssel operál. Korábban egyes termékein a saját neve mellett a National Semiconductort tüntette fel, mielőtt hivatalosan is megszerezte az Inteltől a Pentium III-mal kapcsolatos technológiák licencét. Mindenesetre úgy tűnik, a VIA igen elkötelezett a Pentium 4 alaplapi chipsetek piacán.

Egyes források szerint a VIA nem csupán elegendő mennyiségű chipkészletet ígért az alaplapgyártóknak, hanem még "bizonyos mértékű" árrugalmasságot is. Mivel a P4X266 chipkészlet jelenleg csak erősen korlátozott példányszámban áll rendelkezésre, a P4X266 és az i845 chipkészletek között az árkülönbség csupán 5-7 dollárra rúg.

Az Intel jelentős árcsökkentései után a Pentium 4 processzorok és alaplapok iránt hihetetlenül megnőtt a kereslet. A nagy alaplapgyártók (Asustek, Gigabyte, MSI) eladásai nőttek. Az ECS a második negyedévben kezdte meg a Pentium 4 alaplapok sorozatgyártását és ennek köszönhetően a négyrétegű Socket 423 alaplapok átlagos eladási ára 100 dollár alá csökkent. A kereslet a Pentium 4 termékek iránt egyre csak nő.

A lehetséges jogi problémák ellenére számos kisebb alaplapgyártó favorizálja a VIA chipkészletét, főként azután, hogy az i845 hiányával kapcsolatos pletykák napvilágot láttak.

A nagy alaplapgyártók azonban óvatosan állnak a kérdéshez. Sokak szerint az, hogy az Intel eddig nem kezdeményezett szabadalomsértési pert a VIA ellenében, az nem jelenti azt, hogy nem is fog. Ha ez megtörténik, az Intel a Federal Trade Commission-nél kérvényezheti a Pentium 4-gyel kompatibilis chipkészletek és a rájuk épülő alaplapok amerikai importjának és forgalmazásának beszüntetését.

Mivel a nagy alaplapgyártók legnagyobb piaca az Egyesült Államok, rendkívül óvatosan egyelőre csak Intel chipkészletes Pentium 4 alaplapokat terveznek, legalábbis addig, amíg a jogi kérdések le nem zárulnak.

A VIA várhatóan augusztus 15-én jelenti be a P4X266 alaplapi chipkészletét. Hogy az Intellel hogy haladnak a tárgyalások, azt egyelőre nem tudni, de elvileg nem kizárt egy gyors megegyezés lehetősége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról