Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 21. 14:57

A negyedik negyedévre akár 50 százalékkal is csökkenhetnek a Pentium 4 chipkészletek árai

[Digi Times] Miután az Intel bejelentette, hogy az i845 chipkészlet DDR SDRAM-ot támogató változata csak 2002 tavaszán kerül a piacra, a DDR SDRAM-ot támogató Pentium 4 chipkészletek kerültek a tajvani chipsetgyártók fókuszába.

[Digi Times] Miután az Intel bejelentette, hogy az i845 chipkészlet DDR SDRAM-ot támogató változata csak 2002 tavaszán kerül a piacra, a DDR SDRAM-ot támogató Pentium 4 chipkészletek kerültek a tajvani chipsetgyártók fókuszába.

A VIA, a SiS és az ALi termékei az ősszel kerülnek piacra, és a versengés áldásos hatása nyomán a Pentium 4-et támogató DDR chipkészletek ára a jelenlegi 34-38 dollárról az év végére akár 25 dollárra is zuhanhat.

Jelenleg a VIA P4X266 chipkészlete 34 dollárba kerül. Ám a VIA vezetői kijelentették, hogy a konkurrens SiS és ALi termékek piacra kerülésekor a végsőkig biztosítani szeretnék a VIA chipkészletek versenyképes árát. Azaz az ősszel ismét árháború várható az alaplapi chipsetek piacán.

Bár a VIA már megkezdte a P4X266 chipkészlet szállítását, a SiS is hamarosan piacra dobja 645 típusjelű chipkészletét, amely a P4X266-hoz hasonló képességekkel rendelkezik. Mivel a VIA terméke nem rendelkezik a szükséges Intel engedéllyel, számos alaplapgyártó valószínű a SiS chipkészletét fogja előnyben részesíteni, ugyanis a SiS 645 az Intel teljes támogatását élvezi. A nagy alaplapgyártók szerint a fejlesztések jelenlegi állása alapján valószínű, hogy a SiS 645 chipkészletes alaplapok két hónappal később jelennek meg, mint a VIA P4X266-ra épülő termékek.

A SiS elnöke Samuel Liu nyomatékosította, hogy vállalata nem szeretne elesni a megrendelésektől a konkurrenciánál esetlegesen magasab ár miatt. Alaplapgyártókhoz közeli források jelentése szerint a SiS 645 chipset 25 dollár körüli áron kerül majd forgalomba, ami természetesen tovább csökken majd, amint a sorozatgyártás beindul. A SiS saját becslései szerint a 645 chipset ára a negyedik negyedévre akár 20 dollárra is csökkenhet.

Az ALi M1761 chipset jelenleg a próbagyártásnál tart, de amint piacra kerül, totális árháború veszi majd kezdetét a Pentium 4 chipkészletek piacán.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról