:

Szerző: roberto

2001. augusztus 2. 21:15

Angol-magyar legenda: egy tizenhét éves eszköz is lehet modern, de a legjobb a 286-oson futó magyar Linux

[ZDNet, ****, *****, *****.**] Július 23-án, körülbelül másfél hete igen elmés cikk került fel a ZDNet linuxos sarkába. A cikk írója azt próbálta megvilágítani, hogy a szabad szoftverek nem hajszolják bele a felhasználót évenként, kétévenként az elengedhetetlen hardverfrissítésbe. A cikk nem volt igazán meggyőző, hiszen arról szólt, hogy a szerzőnek sikerült egy 17 éves IBM számítógépházba egy Asus alaplapot, egy 166 MHz-es Pentium processzort, és 96MB-nyi SIMM modult beszerelnie, majd e háromévesnél fiatalabb alkatrészeket nem tartalmazó (de egyébként nem is annyira rossz) gépre feltelepítette a legújabb Linux Mandrake verziót, a 8.0-át.

[ZDNet, ****, *****, *****.**] Július 23-án, körülbelül másfél hete igen elmés cikk került fel a ZDNet linuxos sarkába. A cikk írója azt próbálta megvilágítani, hogy a szabad szoftverek nem hajszolják bele a felhasználót évenként, kétévenként az "elengedhetetlen" hardverfrissítésbe. A cikk nem volt igazán meggyőző, hiszen arról szólt, hogy a szerzőnek sikerült egy 17 éves IBM számítógépházba egy Asus alaplapot, egy 166 MHz-es Pentium processzort, és 96MB-nyi SIMM modult beszerelnie, majd e háromévesnél fiatalabb alkatrészeket nem tartalmazó (de egyébként nem is annyira rossz) gépre feltelepítette a legújabb Linux Mandrake verziót, a 8.0-át.

Mindez nem túlságosan fontos. Uborkaszezon van, valamivel meg kell tölteni az elektronikus lapok elektronikus hasábjait, mindenhol becsúszhat egy-egy laposabb cikk. Sokkal érdekesebb ennél a két nappal ezelőtt megjelent magyar változat, amelyet három magyar linuxos híreket közlő oldal is lehozott. A három site nevét a hír forrását jelölő szögletes zárójelben kicsillagoztam, aki olvasni szokta a magyar web linuxos híreit, az minden bizonnyal ki tudja majd silabizálni a csillagok alatt megbúvó neveket.

A ZDNet cikkének tömörített magyar verziója rendkívül érdekes torzulásokat szenvedett. Az angol nyelvű cikk címében használt retorikát totálisan félreértve, a magyar változat az egész PC-t felruházta 17 nehéz évvel, így bizony nem maradt más a 166-os Pentiumból, csak egy 286-os, 1MB RAM és nagyfloppy-meghajtó. Ez azonban nem rettentette meg a derék fordítót, föltelepítette rá a Linuxot. A Linuxot, amit -- minden kezdő tudja -- Linus Torvalds a 80386-os processzor utasításkészletének próbálgatása közben írt. Node a történetnek nincs még vége, hiszen a Linux valóban zseniális operációs rendszer, így ennyivel egy magyar szakújságíró sem elégedhet meg, épp ezért nem is akármelyik, hanem a speciálisan Pentiumra optimalizált Linux Mandrake disztribúció került föl a teher alatt kissé ugyan izzadó, de mégiscsak arányos testalkatú, szívós 286-osra.

Nos, a dolog meglepő. Pontosabban megdöbbentő. Azt már elképzelni sem tudom, hogyan kerülhetett át a fordítás más magyar oldalakra is. Kétségbeejtő. Ahogy az is, hogy mindez csak néhány embernek tűnik fel.

A véleményed elmondhatod fórumunkban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.