Szerző: Barna József

2001. augusztus 30. 10:38

IDF meglepetés: az Intel bemutatta mobil Pentium 4 processzorát

Frank Spindler
Frank Spindler
[Email, SBN] Tegnap az Intel Developer Forumon tartott előadásában Frank Spindler, az Intel tervezési csoportjának alelnöke, valamint a Mobile Platforms Group igazgatója a hallgatóság legnagyobb meglepetésére bemutatta cége mobil Pentium 4 processzorát -- sem az elemzők, sem pedig a konkurencia nem számított arra, hogy az Intel ilyen ütemben fejleszti mobil processzorkínálatát. Hiszen alig néhány hónapja került bevezetésre az Intel Pentium III-M hordozható számítógépekbe szánt CPU, amivel a cég -- ha teljesítményben nem is, megahertzek tekintetében azonban -- ismét a legnagyobb rivális AMD elébe került. Korábban sokan vitatták, hogy a Pentium 4 jelentős hőleadása és magmérete, valamint az ezzel összefüggő magas előállítási költség miatt alkalmas lehet mobil felhasználásra. Azonban Spindler előadása bebizonyította, hogy az Intel rendkívül agresszív tempót diktál -- az AMD, a Transmeta és a VIA legnagyobb bánatára.

Prezentációja során Spindler egy 2 GHz-en futó, 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártott Pentium 4 processzorral hajtott hordozható számítógépet mutatott be. Fel kell tennünk azonban, hogy ez a processzor, melynek asztali változatát alig néhány napja jelentette be a cég, még nem a mobil változat volt. Ugyanis, mint kiderült, az Intel 2002 első félévében még "csak" 1,5 GHz-es, 0,13 mikronos technológiával gyártott mobil Pentium 4 CPU-k bevezetését tervezi. Ám, amint azt Spindler elmondta, ezek mintapéldányai már a notebookgyártóknál vannak.

Néhány jelenlévő elemző nem rejtette véka alá kételyeit azzal kapcsolatban, hogy a Pentium 4 magas energiaigénye okán alkalmas mobil felhasználásra. Spindler ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a kétkedőket, mondván: "Ugyanazokat az energiatakarékos funkciókat építjük a mobil Pentium 4 processzorokba, melyek megtalálhatóak a mobil Pentium III-ban is." Mi több, ez így, ebben a formában nem is igaz, hiszen a mobil Pentium 4 már ún. Enhanced SpeedStep és DeepSleep technológiával lesz felvértezve, valamint kisebb tokozást kap, melyek révén az előadó szerint akár tábla PC-kben is alkalmazásra kerülhet.

Ugyanakkor arra is fény derült, hogy a mobil Pentium 4 bevezetésével az Intel nem szándékozik beszüntetni a Pentium III-M sorozat gyártását, csupán teljessé teszi mobil processzorainak szegmentációját. Ennek eredményeképpen a legnagyobb teljesítményigényű hordozható számítógépek processzora a Pentium 4, a középkategóriás gépeké a Pentium III, míg a belépő szintű gépeké a mobil Celeron lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról