Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 15. 15:34

Az Intel új szoftvertechnológiát fejlesztett ki fotórealisztikus 3D ábrázoláshoz

[Mmd] Az Intel Corporation ma bejelentette,

[Mmd] Az Intel Corporation ma bejelentette, hogy Light Field Mapping (LFM) néven új szoftvertechnológiát fejlesztett ki, amely a látószögtől függően szimulálja a fény tárgyakról való visszaverődését, és így életszerűbb háromdimenziós képeket hoz létre.

A technológia segítségével a játékfejlesztők és az animátorok realisztikusabb objektumokkal és jelenetekkel tudják megtölteni a 3D játékokat. A cég azt is bejelentette, hogy a technológiát a Mozgókép Szakértői Csoport (MPEG) is elfogadta és beleilleszti a közelgő MPEG4 digitális videoformátumba, ahol arra használják majd, hogy 3D objektumok videostreamekhez való rendelésével egyszerűbbé tegyék a speciális hatások létrehozását.

Az Intel Laboratóriumok kutatói által kifejlesztett Light Field Mapping technológia olyan módszer, amellyel a valóságos és mesterséges objektumok fényjellemzői igen hatékonyan és fotorealisztikusan rögzíthetők és ábrázolhatók. Mindezek mellett az LFM számítógépes grafikák PCn történő fotorealisztikus megjelenítésére is alkalmas, és új szabvánnyá válhat a számítógépes grafikában, felváltva a ma még széles körben használt 3D grafikai technikát, a felületleképezést (texture mapping). A technológia műszaki részleteit az Intel Laboratóriumok kutatói ma ismertetik a SIGGRAPH kiállításon.

"Egy tárgy többek között attól látszik valóságosnak, ahogy visszaverődik róla a fény, és ahogy a fényvisszaverődés megváltozik, ha más szögből nézzük a tárgyat" - mondta Radek Grzeszczuk, az Intel Mikroprocesszor-kutató Laboratóriumának vezető kutatója. "Light Field Mapping technológiánk éppen ezekkel a tulajdonságokkal ruházza fel a 3D objektumokat, ezáltal ugyanúgy néznek ki a számítógép képernyőjén, mint a valóságban."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról