Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 17. 14:04

A VIA a Pentium 4 processzor másolatát tervezi

A Microprocessor Forum résztvevőit igencsak meglepte a tajvani VIA prezentációja, ugyanis a chipgyártó vállalat CZA kódnéven egy Pentium 4 klónt fejleszt.

A Microprocessor Forum résztvevőit igencsak meglepte a tajvani VIA prezentációja, ugyanis a chipgyártó vállalat CZA kódnéven egy Pentium 4 klónt fejleszt.

A hírek szerint a CZA kódnevű processzor ugyanazokat a tervezési elveket követi, mint a Pentium 4. Ráadásul ugyanazt a buszt is használja. A tervek szerint a CZA legkorábban 2003-ban jelenhet meg, 0,10 mikronos csíkszélességgel.

A MPF rendezvény keretében a VIA bemutatta a C5X és C5XL processzorait is, amelyek 1,1-1,5 GHz órajelen működnek. A chipek várhatóan 2002 első félévében jelennek meg a piacon. A VIA leggyorsabb C3 processzora jelenleg 866 MHz-en működik, de a vállalat szerint hamarosan megjelenhetnek a gyorsabb, akár 1 GHz-es változatok is.

Annak ellenére, hogy a VIA igen kevés részletet árult el a Centaur által fejlesztett CZA chipről, mégis a rendezvény középppontjába került. A Pentium 4 buszát használó, 18 fokozatú futószalaggal rendelkező processzor az egyik tervező szerint egy "Pentium 4 másolat".

Bár a VIA eddig alsó árkategóriás processzorairól volt ismert, a CZA nem titkoltan egy csúcskategóriás termék. Elemzők szerint a VIA-nak szüksége van a felső kategóriás termékekre is, hogy lépést tudjon tartani a processzorpiacon az Intellel és az AMD-vel.

Azonban hogy a VIA hogyan szereté megvalósítani a CZA tervet, az egyelőre nem világos, hiszen nyilvánvalóan szüksége lesz az Intel licencére és engedélyére. Jelenleg az Intel pont a Pentium 4 busz jogtalan felhasználásáért és más szellemi tulajdonjogok megsértéséért pereli a tajvani vállalatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról