Szerző: roberto

2001. október 16. 20:33

Angol legenda: ötéves a KDE

[KDE News] Öt éve éve és két napja küldte el Matthias Ettrich azóta elhíresült levelét , amelyben azt kéri néhány hírcsoport programozóitól, hogy csatlakozzanak egy bizonyos Kool Desktop Environment projekthez, amelynek célja egy könnyen használható, egységes elvek alapján felépülő komplett grafikus környezet megteremtése.

K Desktop Environment[KDE News] Öt éve éve és két napja küldte el Matthias Ettrich azóta elhíresült levelét, amelyben azt kéri néhány hírcsoport programozóitól, hogy csatlakozzanak egy bizonyos Kool Desktop Environment projekthez, amelynek célja egy könnyen használható, egységes elvek alapján felépülő komplett grafikus környezet megteremtése. Ettrich levelében megemlít egy akkor még névtelen norvég céget (TrollTech), pontosabban annak Qt nevű C++ libjét, amelyre alapozva végre beteljesülhet egy régi álom, nevezetesen az, hogy ne kelljen betölteni a memóriába tíz különböző típusú widgetet tíz különböző alkalmazáshoz.

Nos, a KDE projekt beindult, és azóta egy igazán versenyképes desktoppá nőtte ki magát. Igaz, hogy ez nem orvosolta a widgetek problémáját, hiszen rengeteg hasznos program használja például a GTK+ elemeit, nem is beszélve a rendkívül kényelmes, fordítás nélkül továbbadható Tcl/Tk programokról. Mindenki tud hasonló példákat saját kedvenc szoftverei közül.

Akit érdekel a KDE története, vélhetőleg érdekesnek fogja találni az születésnap apropóján előszedett régi levelet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról