Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 15. 15:25:46

Megjelentek a piacon a VIA saját alaplapjai -- ismert gyártók ismeretlen termékei

A VIA által létrehozott VIA Platform Solution Division (VPSD) első termékei közé P4X266 chipkészletes alaplapok tartoznak.

A VIA által létrehozott VIA Platform Solution Division (VPSD) első termékei közé P4X266 chipkészletes alaplapok tartoznak.

Úgy tűnik, hogy a VIA saját maga igyekszik boldogulni, ha már a nagy alaplapgyártók -- félve az Intel haragjától -- nem támogatják a VIA Pentium 4 chipkészleteit. A tajvani gyártó nem kevesebb, mint kilenc (!) alaplapot dobott piacra, amelyek hamarosan megjelennek az üzletekben.

Az alaplapok gyakorlatilag minden piaci szegmenst lefednek, van közöttük ATX és mATX kivitelű, Socket478-as és Socket423-as, integrált RAID-, LAN- és audiovezérlővel ellátott változat is. Az alaplapok listája és specifikációja megtalálható a VIA weboldalán, a www.via.com.tw/jsp/en/products/vpsd/mobo_index.jsp címen.

Természetesen a VIA nem adta a fejét alaplapgyártásra, ezek a lapok ismert tajvani cégektől származnak, csupán a márkajelzésük VIA. Egyes pletykák szerint még olyan alaplapgyártók is dolgoznak a VIA keze alá, akik hivatalosan nem építenek P4X266 chipkészletes alaplapokat. Ilyenek többek között az MSI és a Gigabyte is.

a címlapról