:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 10. 21:46

Origin 300: új középkategóriás Unix szerverek az SGI-től

[CNET] A Unix szerver piacon már eddig is jelentős a verseny, az SGI most egy új, 32 processzoros középkategóriájú rendszert dobott a piacra. A cég felső kategóriás, Origin 3000 rendszereire jellemző moduláris filozófia jellemzi az Origin 300-at is.

[CNET] A Unix szerver piacon már eddig is jelentős a verseny, az SGI most egy új, 32 processzoros középkategóriájú rendszert dobott a piacra. A cég felső kategóriás, Origin 3000 rendszereire jellemző moduláris filozófia jellemzi az Origin 300-at is.

Az Origin 300 processzor, input-output port ill. tárolási modulokat használ, amelyeket annak megfelelően lehet összeállítani, hogy mekkora az elvégzendő számítógépes feladat. Maga a design ugyanaz, mint a 2000 júliusában piacra dobott Origin 3000 termékcsaládé, amely akár 512 processzort is fel tud használni.

A Mountain View (Kalifornia) központú SGI szerint az új rendszerek ára alacsonyabb, mint a vetélytárs Sun, IBM illetve Hewlett-Packard szerveré. Az SGI főként szűk piaci szegmensekre (digitális animációk készítése, autók vagy repülőgépek szimulációja, műholdas felvételeken motívumok azonosítása, genetikai információk keresése) helyezi a hangsúlyt és nem egy az egyben célozza meg a fő vetélytársakat.

Az Origin 300 alapváltozata egy 3,5"-os vastagságú rack-mount-olható ház, amelyben a cég 64 bites MIPS processzoraiból található 2 vagy 4. A két processzoros szerver ára 512 MB RAM-mal 24 ezer dollár. E modult további modulokkal összekapcsolva áll össze a csúcskonfiguráció, 32 processzorral, 32 GB RAM-mal -- mintegy 500 ezer dolláros áron.

Indulásként max. nyolc processzoros konfigurációk kaphatók, a negyedév későbbi részén lesznek elérhetők az ennél több processzoros illetve input-output bővítő modullal ellátott változatok.

Az IDC piackutató cég szerint 2000-ben a Unix szerver piac 29 milliárd dollárt tett ki -- összehasonlításként az összes szerver forgalom 60 milliárd dollár volt tavaly. Az idén azonban a gazdasági nehézségek és az internet vállalati ügyfelek nehéz helyzete miatt azonban jelentősen nőtt a verseny ezen a piacon.

A Sun két hete mutatta be csúcskategóriájú Starcat Unix szerverét, míg az IBM a múlt héten dobta piacra Regatta rendszereit.

Az SGI jelentős kihívások elé néz. A csúcskategóriájú számítógépes rendszerek K+F tevékenysége drága mulatság és a cég pénzügyi veszteségekkel és elbocsátásokkal küszködik. Az SGI jelenlegi részvényárfolyama 0,45 dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.