Szerző: roberto

2001. október 16. 21:41

Ha GUI, akkor Qt? A TrollTech kiadta a Qt hármas verzióját

[LinuxProgramming, TrollTech] A TrollTech kiadta a többplatformos, objektumorientált Qt lib és a hozzá kapcsolódó GUI-eszközök 3.0-ás verzióját. A Qt lehetővé teszi, hogy egyetlen forrásfa elkészítésével lehessen natív windowsos, unixos, linuxos és -- ez a 3.0 egyik nagy újdonsága -- Mac OS X-en futó programokat készíteni.

Qt[LinuxProgramming, TrollTech] A TrollTech kiadta a többplatformos, objektumorientált Qt lib és a hozzá kapcsolódó GUI-eszközök 3.0-ás verzióját. A Qt lehetővé teszi, hogy egyetlen forrásfa elkészítésével lehessen natív windowsos, unixos, linuxos és -- ez a 3.0 egyik nagy újdonsága -- Mac OS X-en futó programokat készíteni.

A Qt 3.0 biztonsággal használható 64 bites környezetben, beépített HTTP-motorral és Unicode-támogatással rendelkezik. Teljesen átírták a reguláris kifejezések kezelését, az új szintaxis kompatibilis a Perl reguláris kifejezéseivel. A Qt néhány további lehetősége:

  • platformtól és adatbáziskezelőtől független adatbázisos alkalmazások
  • nagymértékben továbbfejlesztett fontkezelés és internacionalizáció
  • önálló RichText motor, amely egyaránt támogatja a RichText megjelenítést és bevitelt
  • Qt Designer: GUI builder, integrált C++ szerkesztővel
  • Qt Linguist: a Qt GUI-k különböző (természetes) nyelvekre való fordítását könnyítő eszköz
  • Qt Assistant: dokumentációkezelő

A Qt többféle verzióban is elérhető. Védjegyzett, illetve kereskedelmi szoftverek fejlesztéséhez a TrollTech a Qt Professional és Enterprise Edition-t tudja ajánlani, a szabad unixos és linuxos, X11 alatt futó programokhoz pedig a Qt Free Edition-t. A cég ezenfelül további lehetőségeket biztosít az oktatási intézmények számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról