Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 16. 13:05

A VIA alaplapok megjelenése nem befolyásolja a nagy gyártók terveit

A VIA megjelenése az alaplapok piacán nem befolyásolja a nagy alaplapgyártók terveit vagy üzleti stratégiáját.

A VIA megjelenése az alaplapok piacán nem befolyásolja a nagy alaplapgyártók terveit vagy üzleti stratégiáját.

A tajvani chipsetgyártó VIA a tegnapi napon jelentette be, hogy létrehozza VIA Platform Solutions Division (VPSD) részlegét és ezzel egyidőben kilenc alaplapot jelentett be, amelyek a P4X266 chipkészletre épülnek. A VIA márkajelzésű alaplapok egyébként már a múlt hét során feltűntek egyes távol-keleti kereskedők kínálatában.

A nagy alaplapgyártók véleménye szerint a VIA új üzleti modelljére egyszerűen azért van szükség, hogy a vállalat hatékonyabban tudja támogatni a kisebb alaplapgyártókat és egyre több P4X266 chipkészletet tudjon eladni, amelyek az utóbbi időben az Intel jogi fenyegetései és a konkurens gyártók termékei miatt is egyre inkább elvesztették vonzerejüket.

A VIA tervei szerint elsősorban a kisebb rendszerintegrátorokat és a kiskereskedelmi piacot célozzák meg az új termékekkel. A nagy alaplapgyártók (Asustek, MSI, Gigabyte, ECS) szerint a VIA termékei nem befolyásolják az üzletvitelüket, ugyanis mindannyian erős pozíciókkal és jól csengő márkanévvel rendelkeznek ezeken a piacokon.

Egy magát és cégét megnevezni nem kívánó forrás szerint a VIA egyelőre új az alaplapok piacán és egyelőre nem tudni, sikeres lesz-e, különösen azért, mert a végfelhasználók nem ismerik a márkanevét, valamint kérdéses, hogy a jövőben milyen fejlesztésekkel tud majd előrukkolni a tajvani cég.

Abban azért egyetértenek az alaplapgyártók, hogy a VIA saját márkajelzésű termékei vonzók lehetnek a kisebb alaplapgyártók számára. Bár a VIA korábban minden gyártót biztosított arról, hogy megtéríti az esetleges jogi következményekből adódó veszteségeket, mégis kevés gyártó vállalta fel a P4X266 chipkészletet.

Azonban az új stratégia révén az alaplapgyártóknak már nem kell szemtől-szembe megmérkőzniük az Intellel. Egyes források szerint összesen hat gyártó döntött úgy, hogy VIA márkajelzésű alaplapokat épít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról