Szerző: roberto

2001. október 22. 21:35

Richard Stallman: a nem szabad szoftverek említése kerülendő

[LinuxToday] Érdekes vita alakult ki Richard M. Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke, és Christian Schaller, a GNOME heti hírleveleinek összeállítója között, amely eléggé élesen világít rá arra, hogy Stallman -- bár lenyűgöző egyéniség és kiváló előadó -- kissé mániákus.

GNU[LinuxToday] Érdekes vita alakult ki Richard M. Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke, és Christian Schaller, a GNOME heti hírleveleinek összeállítója között, amely eléggé élesen világít rá arra, hogy Stallman -- bár lenyűgöző egyéniség és kiváló előadó -- kissé mániákus.

Stallman, miután a GNOME hírlevélben megemlítettek egy nem szabad szoftvert (a StarOffice 6 bétáját, amely csak ingyenesen letölthető -- ugyanakkor szabad szoftveren, az OpenOffice-on alapul), azt kérte a hírlevél szerzőjétől, hogy ne tegyen többé efféle szoftverekről említést, mert ezzel legitimizálják a nem szabad szoftverek használatát. A kérdés csak az, hogy érdemes-e minden áron elszigetelődni, vagy esetleg hasznos megemlíteni az effajta hírlevelekben olyasmit is, ami elősegítheti a szabad szoftverek szélesebb körű használatát.

Azzal -- azt hiszem -- a legtöbb szabad szoftvereket nyúzó felhasználó egyetért, hogy ha van rá mód, akkor szabad programokat érdemes használni, de vannak bizonyos területek -- ilyen például az irodai programcsomagok világa is --, ahol egyelőre a szabad szoftverek nem versenyképesek. A StarOffice nagyban elősegítette a Linux terjedését, hiszen ez volt az első igazán komoly, teljes értékű, otthoni használatra ingyenes linuxos irodai csomag. Ráadásul a magyar linuxosoknak a StarOffice különösen fontos, ugyanis az 5.2-es verzió volt az első olyan linuxos irodai csomag, amely magyar helyesírásellenőrzővel is rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról