Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 19. 12:25

A második generációs Itanium architektúra akár másfélszer nagyobb teljesítményre képes, mint elődje

A Microprocessor Forum rendezvényen az Intel nyilvánosságra hozta a második generációs Itanium architektúra, a McKinley részleteit.

A Microprocessor Forum rendezvényen az Intel nyilvánosságra hozta a második generációs Itanium architektúra, a McKinley részleteit.

Talán a legfontosabb adat, hogy az 1 GHz-en működő chip több, mint másfélszer nagyobb számítási teljesítményt nyújt, mint a 800 MHz-es Merced magos Itanium processzor. Ezt a végrehajtóegységek számának növeléséval, megnövelt méretű harmadszintű gyorsítótárral és a front side bus sávszélességének mgnövelésével érték el.

A McKinley magos processzorok az eddigi 4 helyett 6 egész végrehajtóegyszéget tartalmaznak majd, a harmadszintű cache mérete 3 MByte-ra nőtt, miközben a késleltetése 20-ról 12 órajelciklusra csökkent. A McKinley processzorok 128 bites front side buszt használnak majd, ami 400 MHz-en üzemel. A sávszélesség így 2,1 GByte/sec-ról 6,4 GByte/sec-ra nőtt.

A McKinley magos Itanium processzorok megjelenése 2002-ben esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról