Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 1. 15:50

Az NVIDIA bejelentette GeForce Titanium videochipjeit: a kártyák már jövő héten a boltokba kerülnek

A kaliforniai NVIDIA a mai napon jelentette be új videochipjeit, amelyek a Titanium megkülönböztető jelzést kapták. A GeForce3 család egy csúcskategóriás (Titanium 500) és egy felső-középkategóriás (Titanium 200) chippel bővült, a GeForce2 Titanium pedig az NVIDIA új igáslova.

A kaliforniai NVIDIA a mai napon jelentette be új videochipjeit, amelyek a Titanium megkülönböztető jelzést kapták. A GeForce3 család egy csúcskategóriás (Titanium 500) és egy felső-középkategóriás (Titanium 200) chippel bővült, a GeForce2 Titanium pedig az NVIDIA új "igáslova".

A GeForce2 Ti tulajdonképpen nem más, mint egy 250 MHz-en működő GeForce2 mag kiegészítve 64 MByte memóriával, amely 400 MHz-en üzemel. Az NVIDIA szlogenje szerint a GeForce2 Ti egy GeForce2 Ultra, amelyért csak egy GeForce2 Pro árát kell kifizetni. A nagy számítógépgyártók közül máris többen jelezték, hogy a konfigurációikban megtalálhatóak lesznek a kártyák, melyeknek ajánlott kiskereskedelmi ára 160 dollár (45 ezer forint).


NVIDIA GeForce2 Ti

Az NVIDIA GeForce3 Ti 200 az a chip, amelyet korábban GeForce3 MX-ként emlegettünk. A 175 MHz-es mag ugyan lassabb, mint a GeForce3 esetében, azonban az NVIDIA jelen esetben eltekintett a textúrázóegységek megnyirbálásától, azaz kis túlhajtással könnyen megkapjuk a GeForce3 számítási teljesítményét.

Az ár alacsonyan tartása végett azonban a memória jelen esetben is "csak" 400 MHz órajelen futó DDR SDRAM. A GeForce3 Ti 200 kártyák ajánlott bolti ára 229 dollár (64 ezer forint). Nem kell nagy jóstehetség annak kimondásához, hogy ezek a kártyák minden bizonnyal legalább olyan sikeresek lesznek, mint a GeForce2 MX sorozat.


NVIDIA GeForce3 Ti 200

A GeForce3 Ti 500 gyakorlatilag a "GeForce3 Ultra", azoknak a felhasználóknak szánja az NVIDIA, akiknek semmi sem drága. A 240 MHz-es magsebességhez 500 MHz-es DDR SDRAM dukál, no meg 349 dolláros (98 ezer forintos) fogyasztói ár.


NVIDIA GeForce3 Ti 500

Az NVIDIA közleménye szerint a GeForce Titanium videochipekkel elsőként az ASUS, Creative, ELSA, Leadtek, Gainward, Gigabyte, MSI, PNY és a Visiontek videokártyáin valamint a Compaq, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard, MicronPC és az NEC konfigurációiban találkozhatunk. Az első kártyák a tervek szerint már a jövő hét közepén megjelennek az üzletek polcain.

a címlapról