:

Szerző: roberto

2001. október 22. 22:00

Elkészült a GNU Emacs 21-es verziója

[LinuxToday] Elkészült a GNU Emacs 21-es verziója. Ez a program egy igazi matuzsálem, az első változatot a hetvenes évek közepén kezdte el írni Richard M. Stallman, a szabad szoftverek mozgalmának elindítója. A programot szinte lehetlen kinőni: eredetileg ugyan szerkesztőprogram, de ha akarjuk, akkor lehet belőle hírcsoport-olvasó, levelezőprogram, tetris, FTP kliens, webböngésző... Ráadásul az Emacs a GNU programozók egyik kedvenc fejlesztőeszköze. Vannak olyan egyének -- én is közéjük tartozom -- akiket inkább elrémít ez a hatalmas tömegű, szinte átláthatatlan programgombóc.

GNU[LinuxToday] Elkészült a GNU Emacs 21-es verziója. Ez a program egy igazi matuzsálem, az első változatot a hetvenes évek közepén kezdte el írni Richard M. Stallman, a szabad szoftverek mozgalmának elindítója. A programot szinte lehetlen kinőni: eredetileg ugyan szerkesztőprogram, de ha akarjuk, akkor lehet belőle hírcsoport-olvasó, levelezőprogram, tetris, FTP kliens, webböngésző... Ráadásul az Emacs a GNU programozók egyik kedvenc fejlesztőeszköze. Vannak olyan egyének -- én is közéjük tartozom -- akiket inkább elrémít ez a hatalmas tömegű, szinte átláthatatlan programgombóc.

A 21-es verzió számtalan újdonsága közé tartozik az integrált MIME támogatás, a képek megjelenítésének lehetősége és a wav fájlok lejátszása. Stallman szerint az új verzió jelentős lépés a programozható texteditortól egy programozható szövegszerkesztő felé. A friss Emacs egyébként már nem csak a fix szélességű fontokat támogatja, és a sorok változó magasságúak is lehetnek. Némileg változott a felhasználói felület is, ezentúl a felhasználók eszköztárakkal és gyorstippekkel is találkozhatnak a programban. A forráskód az ftp.gnu.org-ról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról