Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 31. 01:08

Az Amazon 25 százalékkal csökkentette technológia kiadásait -- ami főként a Linux-alapú technológiára való áttérés eredménye

A világ egyik legnagyobb elektronikus áruháza, az Amazon.com közel 25 százalékkal tudta csökkenteni technológiai kiadásait -- és ez a csökkenő távközlési költségek mellett a Linux operációs rendszer alkalmazásának is köszönhető.

A világ egyik legnagyobb elektronikus áruháza, az Amazon.com közel 25 százalékkal tudta csökkenteni technológiai kiadásait -- és ez a csökkenő távközlési költségek mellett a Linux operációs rendszer alkalmazásának is köszönhető.

Az Amazon linuxos tapasztalatai gyakorlatilag megegyeznek más vállalatokéival, amelyek szintén a költségek csökkentése miatt választoták a szabad operációs rendszert a drága Sun vagy Microsoft megoldások helyett.

A harmadik pénzügyi negyedévében az Amazon 54 millió dollárt költött technológia kiadásokra, ami 17 millió dollárral kevesebb, mint egy évvel ezelőtt -- derül ki a vállalat jelentéséből, amelyet a SEC-nek (Securities and Exchange Commission) juttatott el. Az Amazon technológiai kiadásai az év első kilenc hónapjában 189 millió dollárt tettek ki, szemben a tavalyi 200 millió dollárral.

"A technológiai kiadások csökkenése főként a Linux-alapú technológiára való áttérésünknek köszönhető, ami olcsóbb infrastruktúrát igényel" -- fogalmazott az Amazon szóvivője.

Az IDC elemzője, Dan Kusnetzky elmodása szerint nem meglepő, hogy az Amazon milliókat takarított meg a Linux segítségével. "Pont ezért vonzó a Linux. A szoftver és gyakran az azt futtató hardver is sokkal olcsóbb" -- magyarázta.

Az Amazon képviselője nem árulta el, pontosan milyen területeken alkalmaznak Linux-alapú megoldásokat és milyen szoftvereket váltott fel a szabad operációs rendszer. Azt mindenesetre tudhatjuk, hogy egy régebbi megállapodás értelmében az Amazon működésének lényegét, az elektronikus tranzakciók biztonságos feldolgozását a Red Hat Linux által szállított szoftver végzi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról