Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 12. 12:36

GeForce Titanium: siker, pénz, nők, csillogás

Az NVIDIA október elsején jelentette be GeForce Titanium videochipjeit, amelyeket a szakma meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadott. Az újságírók és elemzők azt vetették a vállalat szemére, hogy a grafikus processzorok semmiféle újdonságot nem nyújtanak az elődökhöz képest. Szigorúan műszaki szempontokat vizsgálva ez igaz is.

Az NVIDIA október elsején jelentette be GeForce Titanium videochipjeit, amelyeket a szakma meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadott. Az újságírók és elemzők azt vetették a vállalat szemére, hogy a grafikus processzorok semmiféle újdonságot nem nyújtanak az elődökhöz képest. Szigorúan műszaki szempontokat vizsgálva ez igaz is, hiszen a Titanium megkülönböztető jelzéssel ellátott chipek csupán órajelükben különböznek a már régóta kapható GeForce2-től és GeForce3-tól. Indulatosabb vélemények szerint az NVIDIA ismét csak lehúzott egy újabb bőrt a már piacon levő termékekről.

A helyzet hasonlít a TNT2 és a GeForce2 esetére. Akkor is és most is egy már piacon levő chipnek készült el egy újabb, az addiginál magasabb órajelen működő verziója "Ultra" és "Pro" néven. Mi magunk is csalódásként értékeltük a GeForce2 Ultra megjelenését – részben azért, mert tavaly ősszel a később GeForce3 névre keresztelt NV20 kódnevű chip bejelentésére számítottunk.

Összegzésképp: a Titanium sorozatú videochipek csupán órajelükben különböznek elődeiktől. Természetesen ez még nem elegendő ahhoz, hogy a termék sikeres legyen. Azonban van itt valami, amiről sokan megfeledkeznek, pedig a vásárlásnál mégis fontos szempont szokott lenni, ez pedig a vételár.

A kaliforniai grafikus vállalat a kezdetektől fogva 6-9 havonta jelentkezett új chipjeivel. Az 1997 őszén megjelent Riva 128-at 1998 tavaszán követte a Riva 128 ZX, az ősszel megjelenő TNT-t az 1999 tavaszán megjelent TNT2 váltotta fel. Két éve ősszel debütált a GeForce, melynek utóda a GeForce2 lett. Aztán amikor már mindenki a GeForce3-ra számított, az NVIDIA "csak" a GeForce2 Ultrát dobta piacra és végül 2001 elején megjelent a GeForce3.

Megfigyelhető, hogy a Riva 128, a TNT, a GeForce és a GeForce3 teljesen új konstrukciók voltak, a Riva 128 ZX, a TNT2, a GeForce2, "Pro" és "Ultra" pedig az elődök "kipofozott", feljavított változatai. Ezt a gyártástechnológiai fejlődés tette lehetővé. A magasabb órajel mellett azonban alacsonyabb árat is kapott a vásárló.

A GeForce3 megjelenésekor 450 dollár körüli áron lehetett hozzájutni a kártyákhoz, a GeForce3 Titanium ára viszont csak 350 dollár, pedig a chip és a memória is magasabb órajelen működik, mint a tavasszal megjelent GeForce3 esetében.

[oldal:... vagy egy jól bevált módszer?]

Az órajelek szerinti válogatást a processzorgyártóktól már ismerhettük. Bizonyára mindenki tudja, hogy az azonos sorozatba tartozó processzorok azonos gyártósoron készülnek, majd a legyártott darabokat tesztelik, és válogatják.

Egy kézzelfogható példával élve, az AMD Athlon chipek ugyanazon a gyártósoron készülnek. Amikor elkészül egy processzor, megvizsgálják, mekkora órajelen tud működni, és a vizsgálat eredményétől függően 1000, 1200 vagy 1400 MHz-es feliratot nyomnak rá. Ez költséghatékonyabb termelést tesz lehetővé, ugyanis a "selejt" is értékesítésre kerül, természetese alacsonyabb áron. Nincs mindenkinek pénze az 1400 MHz-es verzióra de nem is minden vásárló igényli a csúcsteljesítményt.

Nos, az NVIDIA is ezt az utat választotta, amikor megjelentette GeForce3 Ti 200 chipjét. Gondoljunk bele, hogy eddig a GeForce3 specifikációkban szereplő 200 MHz-es órajelet el nem érő chipek egyszerűen mentek a selejtbe, most viszont ezeket is értékesítheti az NVIDIA. Ráadásul a GeForce3 Ti 200 teljesítménye alig alacsonyabb az eredeti GeForce3-nál, ára viszont lényegesen kedvezőbb. A végeredmény az, hogy csökken a GeForce3 chipek átlagos gyártási költsége és a kártyák ára is.

A GeForce2 Ti vélhetően teljesen leváltja majd a GeForce2 Prot és Ultrát, a chip teljesítménye közel azonos, az ára viszont töredéke az elődöknek. A GeForce2 MX várhatóan marad az NVIDIA termékvonalában, egyrészt mert rendkívül olcsó, másrészt jelenleg csak ez a chip támogatja a többmonitoros megjelenítést.

Összességében elmondható, hogy a Titanium sorozat megjelenése tovább bővíti a vásárló lehetőségeit, a GeForce3 Ti 200 révén elérhető áron lehet DirectX 8 gyorsítóhoz jutni, a "pénz nem számít" kategóriában ott a GeForce3 Ti 500, a közel GeForce2 Ultra teljesítményt nyújtó GeForce2 Ti pedig hamarosan annyiba kerül majd, mint pár hónappal ezelőtt egy GeForce2 MX.

  • Szólj hozzá a fórumban!

  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról