Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 26. 13:37

A Gartner Dataquest szerint az otthoni felhasználók körében gyorsabban terjed majd a Windows XP, mint a vállalatoknál

A Gartner Dataquest előzetes felmérése szerint a vállalatok sokkal lassabban térnek majd át a Microsoft Windows XP operációs rendszerre, mint az otthoni felhasználók.

A Gartner Dataquest előzetes felmérése szerint a vállalatok sokkal lassabban térnek majd át a Microsoft Windows XP operációs rendszerre, mint az otthoni felhasználók.

A redmondi szoftvergyártó tegnap jelentette be új operációs rendszerét, amelyből az otthoni felhasználóknak a Home Edition, a vállalati ügyfeleknek pedig a Professional változatot ajánlja.

A programot elsősorban otthoni felhasználásra fejlesztették ki, de számos olyanúj funkciót és szolgáltatást tartalmaz, amely a vállalatok számára is vonzóvá teszi. Ilyenek például a beépített tűzfal, a 802.11b vezeték nélküli Ethernet támogatása, a régebbi Windows-okra írt szoftverek futtatásának képessége vagy a távoli segítségnyújtás lehetősége, ami lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák átvegyék az irányítást a felhasználók gépe fölött, hogy elhárítsanak egy hibát vagy bemutassananak valamit.

A Microsoft maga is úgy véli, hogy a Windows 2000-et alkalmazó vállalatok nem cserélik le operációs rendszerüket Windows XP-re, ugyanakkot a Windows 9x változatokkal dolgozó cégek jelentős javulást tapasztalhatnak a stabilitás terén, ami a DOS-alapú Windows-ok egyik legnagyobb hibája volt. A Windows XP -- hasonlóan a Windows 2000-hez -- a stabil NT kernelen alapul.

A Gartner Dataquest felmérése szerint a vállalatok körében jövőre a Windows 2000 lesz a legnépszerűbb operációs rendszer. 2002-ben a vállalati PC-k 41 százalékán fut majd Windows 2000 és csak 16 százalékuk futtat Windows XP-t. Ezzel szemben az otthoni piacra szánt gépek 87 százaléka már a Windows XP Home Edition-t tartalmazza majd -- áll a Gartner jelentésében.

A piackutató cég elemzése szerint a vállalatoknak nem éri meg a meglévő Windows 2000-es gépeiken az operációs rendszert Windows XP-re frissíteni, de az újonnan vett gépeknél mindenképpen Windows 2000-et vagy XP-t érdemes választani a régi, DOS-alapú Windowsok helyett.

Bár a PC-gyártók nagyobb része a Windows XP-től várja a számítógépeladások megélénkülését, a Gartner szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a negyedik negyedévben 13 százalékkal kevesebb PC-t adnak majd el, mint tavaly.

A Gartner előrejelzése éles ellentétben áll az IDC múlt hónapban kiadott tanulmányával, amelyben az áll, hogy jövőre a Microsoft asztali operációs rendszerek eladásaiból 67 százalék jut a Windows XP-re. Az IDC szerint jövőre 73 millió Windows licencet ad majd el a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról