:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 5. 07:06

A Sun megkezdte a Solaris 9 bétatesztelését

[CNET] A Sun Microsystems bejelentette, hogy megkezdték a Solaris 9 operációs rendszer bétatesztelését. Az új operációs rendszer végleges változata 2002-ben fog megjelenni.

[CNET] A Sun Microsystems bejelentette, hogy megkezdték a Solaris 9 operációs rendszer bétatesztelését. Az új operációs rendszer végleges változata 2002-ben fog megjelenni.

A Sun a Solarist a cég "koronaékszerének" nevezi, jelezvén azt, hogy ennek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a vállalat folyamatos versenyelőnyben van a vetélytársakkal (IBM, HP, Compaq, Wintel) szemben. Az IDC piackutató cég szerint a Sun a vezető Unix-szervergyártó cég -- a vetélytársak pedig csak irigykedhetnek azon partnerek listájával kapcsolatban, amelyeknek szoftverei futnak a solarisos számítógépeken.

Az új béta verzió elkészült Sun UltraSparc, ill. 32 bites Intel chipekre is, bár maga a Sun kizárólag UltraSparc rendszereket árul. Az Intel chipes változat elkészítése mellett azért döntött a cég még a Solaris 8-nál, hogy a Linuxnak vetélytársat állítsanak a nyolc, ill. annál kevesebb processzoros szerver konfigurációknál -- a Sun ezt a verziót jelenleg is ingyen kínálja.

A legfőbb újdonságok a Solaris 8-hoz képest:

  • Live Upgrade -- ez azt teszi lehetővé, hogy a rendszergazda az új operációs rendszert a tárolási rendszer egy kihasználatlan részére telepíti, majd újraindítja a szervert immár az új változattal. Ha valami nem megy rendben az új operációs rendszerrel, akkor a rendszergazda vissza tud bootolni a régi verzióba.
  • A számítógépes erőforrások felett fokozottabb ellenőrzés. Az új Solaris több lehetőséget kínál arra, hogy hogyan osztják meg a processzorokat a szoftverfolyamatokat. Arra is lehetőség van, hogy a rendszergazdák megfigyelik ill. megváltoztatják azt, hogy miként vannak kihasználva az erőforrások.
  • Támogatás a Kerberos hitelesítési rendszer legújabb, 5-ös számú verziójához.
  • Adat ill. hang CD-k írása.
  • Lehetőség van arra, hogy a Solaris feature-öknek csak egy minimális részét installáljuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.