Szerző: Vörös Péter

2001. október 3. 01:34

Imation kontra Quantum: a vád az, hogy a Quantum monopolizálni akarta a DLT drive-okban használt digitális szalagok piacát

[CNET, Wall Street Journal] Az Imation bejelentette, hogy 450 millió $-os pert indított a rivális Quantum ellen, arra hivatkozva, hogy a winchesterpiacról nemrég kivonult, milpitasi (Kalifornia) központú cég monopolizálta a DLT (Digital Linear Tape -- évtizedes standard szerverek és számítógépek adatainak mentéséhez, back up-jához) drive-okban használt digitális szalagok piacát.

[CNET, Wall Street Journal] Az Imation bejelentette, hogy 450 millió $-os pert indított a rivális Quantum ellen, arra hivatkozva, hogy a winchesterpiacról nemrég kivonult, milpitasi (Kalifornia) központú cég monopolizálta a DLT (Digital Linear Tape -- évtizedes standard szerverek és számítógépek adatainak mentéséhez, "back up"-jához) drive-okban használt digitális szalagok piacát.

A főbb vádpontok: a Quantum rögzítette a DLT-kompatibilis szalagok árát, arra kérte fel az Imationt, hogy illegális szalagkartellt alakítsanak, a DLT drive-okra szóló szabadalmakat meg nem engedett módon kiterjesztette a hozzájuk használt szalagokra, és úgy tüntette fel a DLT-kompatibilis szalagokat, mint nyílt standardot, versenyárakkal.

Az oakdale-i (Minnesota) központú Imation 150 millió $-os kártérítésre számít, mely akár 450 millió $-ra is emelkedhet, ha a bíróság szerint a Quantum valóban megszegte az antitröszt törvényeket. Frank Russomanno, az Imation alelnöke szerint a Quantum azt ígérte a DLT szalagdrive-ok vevőinek, hogy a DLT-kompatibilis szalagpiac nyílt és kompetitív -- az Imation perének éppen az a célja, hogy ezen ígéretnek megfelelően a szalagpiac legyen nyílt és korrekt.

Michael Brown, a Quantum elnök-vezérigazgatója tagadta a vádpontokat, szerinte a per annak az eredménye, hogy az Imation szalagjai több teszt után sem feleltek meg a Quantum drive-okban történő használatnak. Az Imationnek van licence a drive-okban használatos szalagok gyártásához, de előbb le kell teszteltetnie a szalagokat.

Az Imation azt is bejelentette, hogy a Quantum egyik vezetőjétől származó e-mail üzenet tételesen bizonyítja azt, hogy a cég egy, a Quantum által vezetett szalag kartellt kívánt létrehozni. Brown kategorikusan visszautasította a vádakat. Brown szerint mindössze annyi történt, hogy a Quantum vezetői felajánlották az Imationnek, hogy viszontértékesíthetik a Quantum szalagjait, mintegy alternatívaként arra, hogy az Imation olyan szalagokat gyártson, amelyek nem felelnek meg a Quantum minőségi tesztjeinek.

Brown azt is kiemelte, hogy két másik cég, a Maxell és a Fuji is gyárt DLT szalagokat, és több mint 10 cég folytat viszonteladói tevékenységet ezen a területen, és ez jelentős árversenyhez vezet.

Támadásba átlendülve Brown kijelentette, hogy az Imation által gyártott (és állítólag igen versenyképes árú, de a Quantum által nem minősített) DLT szalagok használata ahhoz vezet, hogy a felhasználó elveszítheti a DLT drive-ra vonatkozó garanciát, ha a szalag megsérti a drive-ot. "Ha a felhasználó nem minősített terméket használ, akkor bizonyos körülmények között érvénytelenné válhat a garancia", mondta Brown.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról