:

Szerző: Vörös Péter

2002. február 8. 13:01

A Nokia jelentős forgalomnövekedésre számít Kínában

[AsiaBizTech] A Nokia becslései szerint a cég idei mobiltelefon bevételei 10-15%-kal fognak emelkedni a világ legnépesebb országában.

[AsiaBizTech] A Nokia becslései szerint a cég idei mobiltelefon bevételei 10-15%-kal fognak emelkedni a világ legnépesebb országában.

Szakértők véleménye szerint a kínai mobiltelefon-piac egésze közel 40%-kal fog nőni, ennek fényében nem is tűnik olyan magasnak a Nokia becsült forgalomnövekedése.

Urpo Karjalainen, a Nokia (China) Investment Co. elmondta, hogy bíznak abban, hogy az új modellek piacra dobása révén a cég a legnagyobb mobiltelefon-gyártó lesz. Karjalainen szerint a Nokia már 2001-ben közel állt az első helyhez a kínai mobiltelefon-piacon.

A kínai IT ipari minisztérium előrejelzései szerint idén összesen 55 millió új mobiltelefon-előfizető lesz az országban.

A Nokia elmondta, hogy további új modelleket fog bemutatni annak érdekében, hogy az igen szegmentált kínai piac minden részét lefedjék termékválasztékukkal. A cég a helyi mobiltelefon-gyártók erősödő nyomására is jobban oda fog figyelni.

A helyi gyártók ugyan érthetően elég tapasztalatlanok, mégis képesek voltak versenyképes termékeket piacra dobni, így kb. 15%-os piaci részesedést szereztek meg.

További kulcsfontosságú tényező a Nokia növekedése szempontjából a CDMA (code division multiple access) technológia, amelyet nemrég indított be a China Unicom és három éven belül 50 millió felhasználóra számítanak.

Bár a Nokiának nincs licence arra, hogy CDMA mobiltelefont adjon el a kínai piacon, Karjalainen elmondta, hogy a vállalat tárgyalásokat az egyik helyi partnerével, a Capitellel, amelynek van CDMA licence.

A Nokia kínai eladásai tavaly 3,01 milliárd $-t tettek ki, az export 50%-kal 2,22 milliárd $-ra emelkedett. Kína a Nokia második legnagyobb piaca az egész világon, egyedül az USA előzi meg. A Nokia eddigi összes befektetése Kínában meghaladta a 2 milliárd $-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.