Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 14. 10:59

A Hewlett-Packard első negyedéve jobban sikerült a vártnál

Hewlett-Packard
Hewlett-Packard A Hewlett-Packard tegnap este, a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra a 2002-es pénzügyi év január 31-én zárult első negyedévének adatait.

A beszámoló szerint a HP 11,4 milliárd dolláros forgalom mellett 484 millió dolláros nettó nyereséget ért el. A vállalat egy évvel korábban 8 százalékkal magasabb, 12,4 millió dollár forgalmat realizált, azonban lényegesen alacsonyabb, 141 millió dolláros profit mellett.

A meglepően jó eredmény az erős ünnepi szezonnak köszönhető, ugyanis a fogyasztói termékek iránti erős kereslet bőven ellensúlyozta a vállalati szektor gyengéldedését. "Bár az ünnepi szezon kellemes meglepetést okozott, a jó eredményt valószínűleg nem tudjuk megismételni a következő negyedévben" -- mondta a Hewlett-Packard vezérigazgatója, Carly Fiorina. Fiorina szerint a gazdaság ismételt fellendülésre egészen 2002 második feléig kell várni.

A HP szerint főként a PC-k, nyomtatók és digitális kamerák vártnál nagyobb forgalma áll a kedvező eredmények hátterében. A digitális kamerák és fotónyomtatók forgalma a megelőző negyedévhez képest 30 százalékkal növekedett, a PC-eladások pedig 22 százalékkal nőttek. Kiemekedő volt az otthoni PC-k forgalmának növekedése, amely az előző negyedévhez képest 53 százalékos volt.

A nettó nyereség részvényenként 25 centet tesz ki, illetve az egyszeri költségek, amortizáció leszámításával pro forma 29 centet. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők részvényenként 25 centes profitot vártak a cégtől. Az elemzők eredetileg 16 centes nyereségre számítottak, azonban a HP már korábban jelezte, hogy a rendkívüli ünnepi forgalom miatt a vártnál jobb eredményekről adhat számot.

Míg a fogyasztói termékek eladásai erősödtek az első negyedévben, a nagyvállalati szektor számára kínált termékek és szolgáltatások forgalma csökkent vagy stagnált.

A Unix szerverek eladásai 7 százalékkal csökkentek a megelőző negyedévhez képest és 21 százalékkal voltak alacsonyabbak a megelőző év azonos időszakához képest. Az Intel-alapú szerverek értékesítéséből származó bevétel nem változott az előző negyedévhez képest, de 21 százalékal csökkent 2001 első negyedévéhez képesst. A hálózati tárolóeszközök forgalma 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző negyedévben és 13 százalékkal csökkent 2001 első negyedévéhez képest. A szofverbevétel 3 százalékkal illetve 18 százalékkal csökkent.

A szolgáltatás üzletág bevétele 1 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest és 2 százalékkal múlta felül a 2001 első negyedévében elért szintet. Ennek a szegmensnek a mozgatóereje az outsourcing volt, amely 16 illetve 31 százalékkal növekedett.

A vállalat jelenleg elkeseredett harcot folytat, hogy a tulajdonosait a Compaq-ügylet mellé állítsa. A HP még tavaly ősszel jelentette be, hogy részvénycserés ügylet keretében 25 milliárd dollárért felvásárolná a Compaq Computert.

Fiorina szerint az előző negyedév jól mutatja, hogy a HP figyelmét nem köti le a Compaq felvásárlása körül kialakult herce-hurca. "Az első negyedéves eredményeink is alátámasztják, hogy a cég továbbra is az ügyfelekre koncentrál és a piaci viszonyoktól függetlenül is végre tudja hajtani az üzleti tervét" -- nyilatkozta a vezérigazgató.

Walter Hewlett, a társalapító William Hewlett fia, a Compaq-ügylet egyik legnagyobb elemzője szerint az első negyedév jól mutatja, hogy a Hewlett-Packardnak nem szükséges felvásárolnia a Compaq-ot.

A részvényesek március 19-én szavaznak, kedvező döntés esetén sok tekintetben mérföldkőnek számít majd április 1. -- véli Fiorina. Addigra a két vállalat internetes oldalát összevonják, az ügyfelek pontos tájékoztatást kapnak a termékmegjelenésekről, az alkalmazottak fizetésüket pedig a Hewlett-Packardtól kapják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról