Szerző: Barna József

2002. február 26. 19:15

A szigetországot sújtó aszály miatt veszélyben a tajvani félvezetőgyártás

[EBN] A tajvani félvezetőgyártó cégek nehéz helyzetbe kerülhetnek a jövő hónapban a szigetország északi részét sújtó aszály miatt, mert egyre szűkösebben áll rendelkezésre a chipek gyártásához elengedhetetlen víz.

[EBN] A tajvani félvezetőgyártó cégek nehéz helyzetbe kerülhetnek a jövő hónapban a szigetország északi részét sújtó aszály miatt, mert egyre szűkösebben áll rendelkezésre a chipek gyártásához elengedhetetlen víz.

A számos nagy cég gyárának otthont adó Hsinchu Science-Based Industrial Park ugyanis az utóbbi időben már csupán 95.000 köbméter vizet kap naponta, ami jóval kevesebb, mint a mindennapi üzemhez szükséges 120.000 köbméter. S noha az ipari parkban termelő cégek jelenleg közös beruházással külső forrásból is vásárolnak vizet, egyre nő az aggodalom, hogy amennyiben az időjárás nem fordul csapadékosabbra, csökkenteniük kell a termelést, vagy egyes gyártósorokat le kell állítaniuk.


Az ipari parkban található TSMC Fab 5

A világ legnagyobb kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cégének, a TSMC-nek (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) a szóvivője úgy nyilatkozott, hogy noha egyelőre az aszálynak nincs közvetlen hatása a termelésre, előbb-utóbb a parkban található összes gyár veszélybe kerülhet.

A többek között az NVIDIA, az ATI és a Transmeta chipjeit előállító TSMC-n kívül a UMC-nek, a memóriagyártó Winbondnak és a TFT-LCD-ket előállító AU Optronics-nak is található itt üzeme. Elemzők szerint elsősorban e cégek üzletmenetét befolyásolhatja az évek óta nem tapasztalt mértékű szárazság. A Hsinchu Science-Based Industrial Park tavaly 8,22 milliárd dollár értékben állított elő különféle termékeket.

Tajvan északi vidékét, ahol az ipari park is található, öt-hat éve nem látott mértékű szárazság sújtja. Az utóbbi három hónapban a szokásos csapadék mindössze 34% hullott le ebben a régióban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról