Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. február 28. 15:53

Fizetős lesz a Freestat ingyenes szolgáltatása?

Meglepő levelet kaptak minap a Freestat ingyenes statisztikai rendszer felhasználói. A levélben 2000 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltatás fenntartásáért mind a 4200 felhasználójától az üzemeltető Enveco Hungary Kft.

[HWSW] Meglepő levelet kaptak minap a Freestat ingyenes statisztikai rendszer felhasználói. A levélben 2000 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltatás fenntartásáért mind a 4200 felhasználójától az üzemeltető Enveco Hungary Kft.

Tisztelt Freestat-felhasználónk!

Ahogy már a nevéből is kitűnik, a Freestat egy ingyenes statisztikai rendszer. Továbbra is ingyenessé szeretnénk tenni, de a lekérések nagy száma miatt a jelenlegi szerver nem bírja a terhelést, szükségessé válik egy új, nagyteljesitményű szerver beállítása. Ennek költségeihez kérjük, hogy szíveskedjenek befizetni egyszeri 2000.-Ft-ot, azaz kettőezer forintot az üzemeltető Enveco Hungary Kft bankszámlájára. A befizetéskor/átutaláskor a megjegyzés rovatba kérjük beirni: Freestat/nicknév.

Amennyiben ezen összeg 2002. március 25-ig nem folyik be bankszámlánkra, úgy Ön automatikusan törlésre kerül a freestat felhasználói állományából.

Megértését köszönjük.

Üdvözlettel:

Enveco-Team

A levél azért is meglepetést keltett, mert sem a Freestat, sem az Enveco Kft. oldalán nincs nyoma, hogy a korábban ingyenesnek hirdetett szolgáltatásért egyszeri díjat kényszerülnek fizetni a felhasználók. Nemrég a Freemail-felhasználóit kérte egy tréfás ügyfél, hogy rendszerkarbantartás miatt felhasználónevüket és jelszavukat e-mailben küldjék meg, s többen most is hasonló viccet sejtettek a háttérben. A kétkedést erősítette, hogy sem a Freestat regisztrációs oldalán, sem a visszaigazoló e-mailben nincs szó a szolgáltatásért fizetendő összegről -- igaz, az sincs megemlítve, hogy a statisztikai rendszer használata ingyenes volna.

Kérdésünkre Kálmán András az Enveco Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy a levelet ők küldték. Hivatkozott egy korábbi beruházásukra, melynek során egy szervert csak a Freestat kiszolgálására állítottak be, ám az máris kicsinek bizonyult. Mint mondta, a szolgáltatás továbbra is ingyenes, annak fenntartása az Envecot terheli, de az új szerver vásárlását nem akarják ismét felvállalni. Kálmán úr szerint: "ha valaki sokallja 2000 Ft egyszeri befizetését egy szolgáltatás további igénybevételéhez, akkor az illető először gondolkozzon el azon, hogy akkor nekünk miért érdekünk az, hogy többmillió forintot kiadjunk az ő kedvéért".

Arra a kérdésünkre, hogy milyen kötelezettségek várnak a március 25-e után regisztráló ügyfelekre, illetve mi történik azokkal, akiket a határidőt követően törölnek, s újra regisztrálják az oldalukat, végül nem kaptunk választ.

Sokat hallani mostanában, hogy az internetes ingyenesség korszakának végét éljük, ám a prémium szolgáltatások életképességét illetően többen kétségeiknek adnak hangot -- amíg egy szolgáltatástípust kínálnak ingyenesen is, addig -- mondják -- a fizetősöknek nincs sok esélyük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról