Szerző: Barna József

2002. február 15. 12:11

Áprilisban lezárul a United Devices rákkutatási programja

A The Inquirer című brit bulvárlap ma arról számolt be, hogy a United Devices és az Intel által tavaly áprilisban elindított peer-to-peer rákkutatási program hamarosan véget ér. Egyelőre azonban nem tudni, hogy milyen okok állnak a projekt lezárása mögött.

A The Inquirer című brit bulvárlap ma arról számolt be, hogy a United Devices és az Intel által tavaly áprilisban elindított peer-to-peer rákkutatási program hamarosan véget ér. Egyelőre azonban nem tudni, hogy milyen okok állnak a projekt lezárása mögött.

Andy Prince, a United Devices szóvivője úgy nyilatkozott, hogy azért fejeződik be a program, mert a kitűzött célokat rövidesen sikerül elérni. Mint mondta: "Valójában a rákkutatási projektben már így is túlteljesítettük a kitűzött célokat. A szerződésben azt vállaltuk, hogy 250 millió molekula reakcióját vizsgáljuk 8 proteinnel. Jelenleg azonban már 3,5 milliárd molekula és 12 protein vizsgálatánál tartunk, és ezért hamarosan bejelentjük a program lezárultát. Nem a szükség, hanem a feladat teljesítése okán lesz vége a projektnek."

Ugyanakkor a rákkutatási program tudományos hátterét biztosító Oxfordi Egyetem illetékes professzora, Graham Richards másként értelmezi az eseményeket. "A United Devices már tavaly karácsonykor le akarta zárni a projektet a magas fenntartási költségek miatt. A lépfene-kutatásból befolyó bevételeknek köszönhetően azonban az áprilisig folytatódni fog, ám az UD-nek további tőkére van szüksége ahhoz, hogy kellő szakembert tudjanak ráállítan" -- mondta.

Richards információi szerint az UD a kapottnál nagyobb összegű támogatásra számított az Inteltől. A chipgyártó óriás nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeget is fordított a különféle betegségek online kutatásának támogatására. Egyes források szerint azonban több mint egymillió dollárral és számítógépek biztosításával vette ki a részét a rákkutatási programból.

Tavaly decemberben éles kritikák érték a United Devices-t, mivel a lépfene-kutatási peer-to-peer kezdeményezés beindításával egy időben a rákkutatásra jelentkezett felhasználók számítógépén futó program automatikusan áttért a lépfene kutatására anélkül, hogy a cég bármilyen formában is értesítette volna a résztvevőket erről. Azokat, akik nem az UD-től, hanem az Intel honlapjáról töltötték le a szükséges programot, nem érintette a kéretlen átállás.

Amint az ismert, a tavaly áprilisban elindult projektben 1,5 millió segítőkész felhasználó vesz részt azt remélve, hogy hozzájárulhat a rák gyógymódjainak felfedezéséhez. Amennyiben anyagi okok miatt félbemarad a munka, biztosra vehető, hogy az internetes közösség bizalma megrendül a hasonló karitatív kezdeményezésekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról