Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 18. 12:10

Gyorsuló mobil merevlemezek

[ZDNet] Hamarosan az IBM és a Toshiba is megkezdi az eddiginél nagyobb fordulatszámú mobil merevlemezek tömeges szállítását.

[ZDNet] Hamarosan az IBM és a Toshiba is megkezdi az eddiginél nagyobb fordulatszámú mobil merevlemezek tömeges szállítását.

A vállalatok még a tavasz folyamán piacra dobják 5400 ford/perc sebességű meghajtóikat, amelyek az előzetes számítások szerint akár 25 százalékkal is gyorsabbak lehetnek a jelenleg piacon levő, 4200 ford/perc sebességű merevlemezeknél.

Természetes, hogy a vállalatok igyekszenek növelni a merevelemezek sebességét és kapacitását, miközben csökkentik a fizikai méreteket. Azonban a notebook számítógépekbe szánt meghajtók esetében számos komoly kompromisszumot kell kötni, ugyanis a nagy kapacitás és sebesség rendszerint nagyobb méretet, fogyasztást, zajt és hőleadást is jelent.

A hordozható gépekbe szánt meghajtók esetében azonban rendkívül kifizetődőek a dollármilliós fejlesztések, ugyanis ezen a piacon kevesebb a vetélytárs és nagyobb haszonnal dolgozhatnak a cégek. Az asztali gépekbe szánt merevelemzek piacán kialakult erős verseny hatására tavaly például a Fujitsu vonult ki abból a szegmensből; a japán cég a jövőben kizárólag notebookokba és nagyvállalati szerverekbe szánt meghajtókkal foglalkozik majd.

Elemzők szerint a Toshiba és az IBM új merevlemezei népszerűek lehetnek a szervergyártók körében is, ugyanis a notebook-alkatrészek tervezési koncepciója sokban hasonlít a manapság nagyon "divatos" ultra-vékony szerverekéhez. Mindkét esetben kis méretre, csendes működésre és alacsony hőtermelésre van szükség. Egyes előrejelzések szerint 2005-ben már 2 millió ilyen ultra-vékony kiszolgálót értékesítenek.

Az IBM és az Toshiba új merevlemezei 20 és 40 GByte közötti méretben kerülnek majd piacra. A vállalatok egyelőre nem hoztak nyilvánosságra árakat, ugyanis az IBM meghajtók csak áprilisban jelennek meg a piacon, a Toshiba merevlemezek pedig egyelőre csak rendkívül korlátozott példányszámban érhetők el, kizárólag az OEM-ek számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról