:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 1. 11:53

Az Európai Unió jóváhagyta, Walter Hewlett továbbra is ellenzi a HP-Compaq fúziót

[CNET, EB News] Az Európai Bizottség csütörtökön bejelentette, hogy feltételek nélkül jóváhagyták a Hewlett-Packard tervezett 25 milliárd $-os Compaq akvizícióját.

[CNET, EB News] Az Európai Bizottség csütörtökön bejelentette, hogy feltételek nélkül jóváhagyták a Hewlett-Packard tervezett 25 milliárd $-os Compaq akvizícióját.

"Az egyesülést és az érintett piacok versenyviszonyait alaposan megvizsgálva arra a következtetésre jutottunk, hogy a HP nem kerül olyan helyzetbe, hogy emelhesse árait és a fogyasztók továbbra is élvezni fogják a megfelelő választási lehetőségekből és az innovációból fakadó előnyöket" -- közölte a Bizottság.

A Bizottság mostani lépése nem meglepő, a szakértők már egy ideje számítottak erre. Azonban az utolsó akadályok az egyesülés előtt még hátra vannak: először a HP részvényesei fognak (várhatóan) márciusban dönteni a PC ipar történetének legnagyobb egyesüléséről, az amerikai versenyhatóság (az FTC) és több más amerikai hatóság döntése később várható.

Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója üdvözölte a döntést, amely "biztató lépés a szabályozó hatóságok kielégítésének szempontjából, meggyőzve azokat arról, hogy az ügylet valódi hatást vált ki az IT piacok versenye terén".

Michael Capellas, a Compaq elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az Európai Bizottság döntése fontos mérföldkő az egyesülés szempontjából, különösen azért, mert mindkét cég egyik legfontosabb piacáról van szó.

A szeptemberben bejelentett egyesülés létrejötte továbbra is kétséges, mivel többek között a HP alapítóinak családtagjai és a részvényesek egy része vehemensen ellenzi az ügyletet. Az ellenzők legfőbb érve az, hogy a Compaq megvásárlása "felhigítja" a cég igen ismert, nyomtató és fax üzletágát és egy óriási PC üzletágat hoz létre, ahelyett, hogy a többi területre koncentrálná figyelmét.

A Walter Hewlett által tegnap kiadott "A nagy számítástechnikai felvásárlások mindig elbuktak" című jelentésében ismét a Hewlett-Packard és a Compaq között tervezett 25 milliárd dollár értékű fúziót támadta. A HP alapítóinak leszármazottai tavaly ősz óta folyamatosan kritizálják a tervezett ügyletet.

A Hewlett által kiadott jelentés több múltbeli példát sorol fel a nagy számítástechnikai cégek fúziójának életképtelenségét bizonyítandó. A dokumentum szerint az eddig végbement összeolvadások egyszer sem érték el céljukat, nem sikerült a nyereség növelése és a költségek csökkentése.

A Compaq és a Digital 1998-as illetve a Compaq és a Tandem 1997-es összeolvadásával példálózó iratban az áll, hogy a részvényesek a fúzió után nagy veszteségeket szenvedtek el mivel az összeolvadt vállalatok három még évvel később sem tudták növelni profitjukat.

A Compaq a Digital felvásárlását követő pénzügyi év végére részvényenkénti 1,77 dolláros profitot jelzett előre, ezzel szemben a vállalat még három évvel az ügylet után is csak részvényenkénti 15 centes nyereséget tudott felmutatni. A részvényenkénti profit Hewlett szerint azóta sem érte el a felvásárlás előtti szintet.

"Tekintettel arra, hogy a múltban a nagy számítástechnikai felvásárlások a kedvező gazdasági körülmények ellenére sem érték el céljukat, a jelenleg tapasztalható recesszió mellett nagyon kockázatos lenne egy ilyen ügylet" -- így Hewlett.

Bár a Wall Street sem lelkesedik túlzottan a HP-Compaq ügyletért, elemzők szerint Walter Hewlett inkább érzelmi okok miatt utasítja vissza a fúziót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.