:

Szerző: Vörös Péter

2002. február 18. 09:15

A Dell negyedéves eredményei a várakozásoknak megfelelőek voltak, a cég részvényárfolyama mégis visszaesett

[CNET, Wall Street Journal] Csütörtökön a tőzsdei zárás után jelentette be negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit a Dell, az eredmények a várakozásoknak megfelelőek voltak, pénteken ennek ellenére 1,21$-ral (4,51%-kal) 25,60$-ra esett vissza a cég részvényárfolyama.

[CNET, Wall Street Journal] Csütörtökön a tőzsdei zárás után jelentette be negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit a Dell, az eredmények a várakozásoknak megfelelőek voltak, pénteken ennek ellenére 1,21$-ral (4,51%-kal) 25,60$-ra esett vissza a cég részvényárfolyama.

A Round Rock (Texas) központú PC-gyártó nettó nyeresége 456 millió $ (részvényenként 17 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 434 millió $-ral (részvényenként 16 centtel). A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 17 centes nyereségre számítottak.

Az új pénzügyi év első negyedévében a Dell részvényenként 16 centes nyereségre számít, ez megfelel a First Call által reprezentált elemzők jelenlegi előrejelzéseinek.

A negyedik pénzügyi negyedévben a cég forgalma 8,1 milliárd $ volt, ez még a januári felülvizsgált előrejelzésnél is jobb eredmény, akkor a cég 8 milliárd $-os forgalomra számított, szemben a novemberi 7,6 milliárd $-os előrejelzéssel. Januárban a cég a részvényenként 16 centes előrejelzést felemelte részvényenként 17 centre.

A negyedik pénzügyi negyedévben a cég két nem várt trend kedvező hatását élvezte. Először is a fogyasztói PC kereslet jelentősen megnőtt az erős ünnepi szezon hatására, másodszor a PC-vásárlók jobban felszerelt (és drágább) modelleket vásároltak (pl. lapos kijelzők, írható DVD drive-ok).

Az első pénzügyi negyedévben a Dell arra számít, hogy a szezonális hatásnak megfelelően a fogyasztói PC kereslet visszaesik és csökken a vállalatok PC kereslete is, ami összességében 10%-os visszaeséshez vezet az ipar PC-eladásaiban az előző negyedévhez képest.

Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az első pénzügyi negyedévben a cég forgalma várhatóan 3-5%-kal esik vissza, ami azt jelenti, hogy a cég ismét felül fogja múlni az iparági átlagot.

A 2002-es pénzügyi évben a cég nettó nyeresége 1,25 milliárd $ volt, szemben a 2001-es pénzügyi évben elért 2,12 milliárd $-os nettó nyereséggel. Az egyszeri költségeket figyelmen kívül hagyva a cég nyeresége 1,78 milliárd $ (részvényenként 65 cent) volt a 2002-es pénzügyi évben. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 66 centes nyereséget vártak.

2001-ben a Dell volt az egyetlen olyan nagy PC-gyártó, amely rendre nyereséges volt. Ezenkívül a Dell volt az egyetlen olyan jelentős PC-gyártó, amely növelte piaci részesedését. A cég piaci részesedése 2000 negyedik negyedévében 11,7% volt, 2001 negyedik negyedévében ez 14,2%-ra emelkedett, míg a globális PC-piac kb. 5%-kal esett vissza -- állítja az IDC piackutató cég.

A jó eredmények részben a Dell gyártási, készletgazdálkodási és disztribúciós rendszerének köszönhetőek, ez az elemzők szerint jelentősen hatékonyabb, mint a versenytársaké. A negyedév során például a Dell mindössze négy napig tartotta az alkatrészeket készleten. Ez a hatékonyság lehetővé teszi azt, hogy a cég gyorsan továbbítsa a vevőknek az alkatrészárak csökkenését, amely igen jelentős volt 2001-ben.

A Dell ezeket a gyártási előnyöket egyesíti az alacsonyabb alkatrész-költségekkel, amelyeket a magasabb forgalmazott mennyiség révén érnek el. Ennek eredményeként a cég olcsóbban tudja gyártani és értékesíteni a PC-it. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a cég több nyereséghez jut minden eladott PC után, még akkor is, ha annak ára alacsonyabb, mint a vetélytársak számítógépei.

Ez a kombináció azt jelenti, hogy a Dell képes a vetélytársaknál alacsonyabb árakat kínálni és még így is nyereséget termelni. Ez vezetett ahhoz, hogy a cég jelentős piaci részesedést szerzett 2001-ben, dacára annak, hogy a PC piac egésze jelentősen visszaesett.

A Dell PC piaci sikerei ellenére Michael Dell elismeri azt, hogy a cégnek nyitnia kell a PC-piacon túl ahhoz, hogy fenntartsák a lendületet és a nyereségességet.

A Dell már egy ideje el is kezdte ezt a terjeszkedést azáltal, hogy belépett a PC-piac szerver szegmensébe. A Dell vállalati rendszerek forgalma (ebbe tartoznak a szerverek is) 12%-kal nőtt a negyedik pénzügyi negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Ez azonban nem elég, a Dellnek más területekre is be kell törnie: a cég új erőfeszítéseket tesz a tárolási, a hálózati és a kommunikációs eszközök piacán.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy a cég be szeretne törni az IT szolgáltatások piacára is. A múltban a Dell kívülálló cégekkel (pl. Unisys) oldotta meg a szolgáltatások nyújtását hardvereihez.

A Dell nemrég felvette Jeff Lynnt, a Compaq egy korábbi vezető beosztású szakemberét annak érdekében, hogy megerősítsék a Dell Technology Consulting-ot (DTC), a cégen belüli tanácsadó csoportot és kiterjesszék a Dell szerepét a szolgáltatási piacon. Az 1000 alkalmazottból álló DTC felelős azért, hogy a cég legnagyobb ügyfelei részére tervezzék meg a nagy projekteket, mint pl. a vállalati szintű e-mail rendszerek installálását.

Bár a Dell arra számít, hogy a szerverek, a tárolási és hálózati eszközök ill. a szolgáltatások jelentős szerepet játszanak majd a cég jövőjében, ezzel együtt a cég bízik benne, hogy az alaptevékenységnek számító PC gyártás újabb lendületet vesz 2002-ben.

A Dell vezetői arra számítanak, hogy a vállalatoknál jelentős a visszaszorított kereslet, mivel itt a gyenge gazdaság miatt jelentős PC felújítások maradtak el. Az utolsó fő PC upgrade ciklus 1998 végétől 1999 elejéig történt, akkor a vállalatok azért cserélték le a PC-iket, hogy felkészüljenek a 2000 évre.

Ennek eredményeként a Dell vezetői szerint a vállalatok által jelenleg használt asztali PC-k 30%-a és a laptopok 25%-a (kb. 150 millió PC) három éves vagy régebbi és lecserélésre kész. "A végtelenségig nem lehet elhalasztani ezek lecserélését ... Ez jelentős lehetőség számunkra" -- mondta Dell.

A fő kérdés azonban az, hogy milyen hamar kezdődik el az új upgrade ciklus. Egyes jelek (a memóriaárak növekedése és más alkatrészek (pl. LCD kijelzők, írható DVD drive-ok) azonnali piaci hiánya arra utalnak, hogy a kereslet kezd fellendülni. Ezzel együtt Dell kilátásai konzervatívak maradnak.

"Úgy véljük, hogy a várt upgrade ciklus hamarosan el fog jönni, de sok függ a gazdaságtól" -- mondta Dell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.