Szerző: Barna József

2002. február 5. 17:40

2001 a félvezetőipar fekete éve

[EBN] A Semiconductor Industry Association (SIA) vasárnap kiadott jelentése szerint a globális félvezetőipari forgalom tavaly 32%-kal esett vissza a korábbi évhez viszonyítva, ami egyben a legmeredekebb éves zuhanás volt az iparág történetében.

[EBN] A Semiconductor Industry Association (SIA) vasárnap kiadott jelentése szerint a globális félvezetőipari forgalom tavaly 32%-kal esett vissza a korábbi évhez viszonyítva, ami egyben a legmeredekebb éves zuhanás volt az iparág történetében.

A félvezetőipar tavalyi forgalma 139 milliárd dollárra rúgott, szemben a 2000-es évben elért 204 milliárd dolláros rekorderedménnyel. A korábbi év megfelelő időszakával összehasonlítva decemberben (csakúgy, mint a második félév összes hónapjában) több mint 40%-kal esett vissza a forgalom. Míg 2000 decemberében 19,9 milliárdos forgalmat bonyolított az iparág, addig tavaly mindössze 11,23 milliárdosat.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy október után novemberben és decemberben is nőtt a forgalom a megelőző hónapokhoz viszonyítva, novemberben mintegy 15%-kal, amit sokan az iparág magához térésének jeleként értelmeznek.

A globális félvezetőipari forgalom decemberben további 6%-kal növekedett a kifejezetten gyenge október/novemberi hónapokhoz képest, ám a negyedik negyedéves adatok még így is 2,1%-kal elmaradnak a harmadik negyedévesektől, mivel októberben, azaz a negyedév első hónapjában a visszaesés 11,1%-os volt.

A legjelentősebb lassulás az amerikai régióban és Japánban volt tapasztalható, ahol több mint 50%(!)-os volt a visszaesés a 2000-es évhez képest. Az európai és ázsiai/csendes-óceáni régióban a forgalom 41 illetőleg 21%-kal csökkent.

Az SIA szerint az év végi adatok arra utalnak, hogy a fejlettebb gazdaságok, Japán kivételével, már megindultak a felfelé haladó úton. Ennek megfelelően a szervezet azt várja, hogy 2002 első negyedévében a megelőző negyedévvel azonos, vagy annál valamivel magasabb lesz a forgalom -- noha szezonálisan ez az iparág leggyengébb negyedéve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.