:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 12. 12:31

Az IDC szerint a Compaq vezető marad a nagyteljesítményű műszaki számítástechnika terén

[Mmd] Az IDC piackutató cég 2001-ben publikált tanulmánya szerint a Compaqot

[Mmd] Az IDC piackutató cég 2001-ben publikált tanulmánya szerint a Compaqot jelölte meg a nagyteljesítményű műszaki számítástechnikai (HPTC -- High Performance Technical Computing) rendszerek vezető szállítójaként.

A 2000-től 2005-ig terjedő időszakot vizsgáló elemzés megállapítása szerint: "A nagyteljesítményű műszaki szerverek piacán meglévő pozíciójának megerősítésére az elmúlt három évben tett lépéseinek köszönhetően a Compaq vezető helyet vívott ki magának. A Compaq stratégiája alapvetően néhány kiemelkedően fontos szegmensre, köztük az orvostudományra, a tervezésre, a termékfejlesztésre és az oktatási/kormányzati szférára koncentrált. A piac igényeinek kielégítése céljából a cég felsőkategóriás termékek egész sorát fejlesztette ki, komoly orvostudományi hátteret alkotott meg és számos különböző ügyféllel dolgozott együtt az elérhető legmagasabb minőségi szintet képviselő fürtözött megoldások implementálása céljából."

Mindezeken túl a tanulmány általános tendenciákat felvázoló része azt is megállapítja, hogy a HPTC piac bővülésének mozgatórugói az elkövetkezendő években technikai szempontból elsődlegesen a fürtözési (clustering) technológiák lesznek, márpedig pontosan ez az a terület, ahol a Compaq Alpha-alapú, innovatív TruCluster és Open VMS Cluster ajánlatainak köszönhetően vetélytársaihoz képest a legnagyobb előnnyel rendelkezik.

Az IDC előrejelzése szerint a 2005-ig éves átlagban 13.1 százalékos növekedést megélő HPTC piac legdinamikusabban fejlődő szegmensét az orvostudományi alkalmazások képviselik majd 31.2 százalékos átlagos éves növekedési mutatóval. Ahogy az a Compaq jelenlegi piaci pozícióját elemző részből is kiderült, a cég HPTC stratégiájának egyik legfontosabb fókuszpontját éppen az orvostudományi alkalmazások jelentik, ennek megfelelően az ebben a vállalat által ebben a piaci szegmensben elért pozíció az egyéb területeken elértnél is erősebbnek mondható.

Mindezt jól demonstrálja az első teljes emberi géntérképet publikáló Celera Genomics és a Compaq együttműködése is: emlékezetes, hogy eme tudományos áttörés elérésében a tudósok legfontosabb támaszának azok a hálózatba kapcsolt AlphaServer rendszerek bizonyultak, amelyek a Tru64 UNIX és TruCluster szoftverek segítségével több mint 70 terabájtnyi adatot menedzseltek a szuperszámítógépek történetének egyik legkomplexebb projektjében.

További érdekesség, hogy az IDC 2002 második felétől kezdődően az Intel 64 bites megoldásának, az IA-64-nek egyre fokozódó előretörését valószínűsíti. Mindez teljes összhangban áll a Compaq azon stratégiai koncepciójával, miszerint valamennyi szerverplatformját -- beleértve a HPTC piaci sikereket megalapozó AlphaServer sorozatot is -- még az évtized közepe előtt IA-64 alapokon konszolidálja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.