Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. február 19. 11:58

Ingyenes internet a fiataloknak: kampányfogás, vagy stratégia?

Több lépcsőben nyújtana ingyenes internethozzáférést a kormány a 14-29 éves korosztály számára -- értesült a Magyar Hírlap .

Több lépcsőben nyújtana ingyenes internethozzáférést a kormány a 14-29 éves korosztály számára -- értesült a Magyar Hírlap.

A grandiózus tervet az Ifjúsági és Sportminisztériumban (ISM) ismertették, az Ifjúság 2000 című kutatás zárótanulmányának bemutatóján. Stumpf István a Miniszterelnöki Hivatal vezetője a kutatás adatait értékelve megemlítette, hogy mind nagyobb generációs szakadék érezhető az infokommunikációs eszközök iránti igény és a hozzáférés tekintetében.

Deutsch Tamás ifjúsági- és sportminiszter szerint a 15-29 éves korosztály fiataljainak életlehetőségei, kulturális fogyasztási szokásai, az oktatási rendszerben eltöltött ideje Nyugat-Európa ifjú polgáraihoz hasonlóan alakul, ám életlehetőségeik, oktatási és munkaerőpiaci helyzetük különböző lehet.

A kormány ezért programot indít, melynek keretében a fiatalok ingyenes internet hozzáféréshez jutnak, aminek költségeit az állam viseli. A program első szakaszában -- a tervek szerint idén májusban -- mintegy tízezer 15 és 29 év közötti fiatal juthat ingyenes internethez, melyet az internetszolgáltatók forgalmi adatai alapján költségvetési pénzből finanszíroznának. A gesztus egyelőre azonban csak azt a célt szolgálja, hogy a várható költségeket és a használat mértékét feltérképezzék. Az ISM becslése szerint ebben az évben mintegy ötszázmillió, 2003-ban pedig legfeljebb négymilliárd forint szükséges a fiatalok ingyenes internetezéséhez. Az egyéni internet hozzáférések megteremtése mellett az ország 150 pontján alakítanának ki úgynevezett információs pontokat, ahol szintén ingyenes lenne a hálóra való csatlakozás.

A szörföléshez elengedhetetlen szoftver és hardvereszközök beszerzéséről azonban egyelőre nincs hír, a kormány egy telepítőlemezzel kívánja útnak indítani fiataljainkat. Úgyszintén ismeretlenek az első tízezer szerencsés kiválasztásának szempontjai is -- bár szó esett az állami gondozottak részvételének támogatásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról