:

Szerző: Ady Krisztián

2002. február 19. 01:39

Az ST fejleszti a Cambridge Display Technology szerves kijelzőihez szükséges vezérlő áramköröket

Az STMicroelectronics, a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó cége és a Cambridge Display Technology (CDT, Cambridge, Anglia) -- ez utóbbi cég egyik úttörője a light emitting polymer (LEP) technológiának -- közösen jelentették be szövetségüket a LEP kijelzőket meghajtó vezérlőáramkörök kifejlesztésére.

Az STMicroelectronics, a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó cége és a Cambridge Display Technology (CDT, Cambridge, Anglia) -- ez utóbbi cég egyik úttörője a "light emitting polymer" (LEP) technológiának -- közösen jelentették be szövetségüket a LEP kijelzőket meghajtó vezérlőáramkörök kifejlesztésére.

A megállapodás szerint a CDT licenceli az STMicroelectronics számára a LEP technológia összes szükséges dokumentumát, az ST pedig ezek birtokában olyan áramköröket készít, melyekkel a LEP technológiát kivitelező gyártók kijelzőit működtetni lehet. Az ST és a CDT az áramkörök sebességét a Godmanchester-ben, Angliában található üzemben készített tesztpéldányokon tudja majd letesztelni.

A CDT és az ST közös célja a piac számára az új technológát használó kijelzők sorozatgyártása. A LEP technológia segítségével alacsony energiafogyasztású, olcsó kijelzők készíthetők hordozható készíülékek, PDA-k, mobiltelefonok és következő generációs multimédia terminálok számára. Az az első működő példányok csak monokróm, egyszínű megjelenítésre lesznek képesek, megjelenésük 2002 harmadik negyedévére várható. A további tervek 2003 közepétől már színes kijelzőket is tartalmaznak.

Az OLED (szerves fénykibocsátó diódákat alkalmazó) technológiákon alapuló piac 2007-re már 4,4 milliárdos bevételre számíthat a felmérések szerint. A növekvő kereslet a mobiltelefonok, PDA-k, kamerák, kamkorderek, kisméretű kijelzők és egyéb megoldások iránt folyamatosan növekvő volumenű beszállítást, egyre nagyobb igényt támaszt az új technológián alapuló olcsó, alacsony fogyasztású kijelzők gyártására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.