Szerző: Vörös Péter

2002. február 20. 11:07

A Motorola szerint 4%-kal fog csökkenni az idén a globális mobiltelefon-hálózati piac

[Reuters] A Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója kedden közölte, hogy a cég várakozásai szerint a hálózati berendezések piaca az idén négy százalékkal fog csökkenni annak ellenére, hogy Kínában egészséges ütemű lesz a növekedés.

[Reuters] A Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója kedden közölte, hogy a cég várakozásai szerint a hálózati berendezések piaca az idén négy százalékkal fog csökkenni annak ellenére, hogy Kínában egészséges ütemű lesz a növekedés.

Az Ericsson és a Motorola, a világ két legnagyobb hálózatiberendezés-gyártója, januárban közölte, hogy a mobil hálózati berendezések eladásai akár 10%-kal is csökkenhetnek 2002-ben, mivel a készpénzszűkével küszködő szolgáltatók lassítják vásárlásaikat a globális gazdasági hanyatlás közepette.

A távközlési szolgáltatók különösen Európában vannak nehéz pénzügyi helyzetben, miután dollármilliárdokat költöttek a harmadik generációs (3G) szolgáltatások engedélyeinek megvásárlására.

Adrian Nemcek, a Motorola globális távközlési megoldások részlegének elnöke szerint mind a gazdasági helyzet, mind a 3G helyzet arra utal, hogy a piac az idén négy százalékkal esik vissza.

A mobil hálózati piac már tavaly is csökkent, az Ericsson forgalma 2,4%-kal esett vissza 2000-hez képest.

Nemcek elmondta, hogy meglepte a rivális Nokia azon januári megjegyzése, miszerint a finn cég változatlan évre számít a mobil hálózatokat illetően. "Egyelőre semmi erre utaló jel nincsen" -- közölte Nemcek, bár hozzátette, hogy a piac javulhat, ha a világgazdaság elkezdene helyreállni az év vége felé.

"Kína továbbra is nőni fog még akkor is, ha az előfizetőszám növekedése lassúbb lesz ... Összességében jelentős növekedésre számítunk a világ legnépesebb országában" -- mondta Nemcek, aki azt is hozzátette, hogy a számításokat az is alátámaszthatja, hogy Kína nemzeti összterméke is erősen fog nőni az idén.

Kína immár a világ legnagyobb mobiltelefon-piaca, megelőzve az Egyesült Államokat. Kína kulcsfontosságúvá vált a berendezésgyártók számára, mivel a kereslet jelentősen csökkent Európában és az USA-ban azután, hogy éveken át jelentős volt a növekedés.

Nemcek azt is elmondta, hogy a 3G széles körű elterjedése nem várható 2004 előtt, ez a Nokia előrejelzésénél egy évvel későbbi jóslat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról