Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 4. 14:26

Másolható DVD: Hollywood legrosszabb rémálma

[CNET] Hollywood legrosszabb rémálma -- ezt a nevet ragasztotta az online sajtó arra a Tron néven ismert programozóra, aki a DVD-k másolására használható SmartRipper nevű szoftvert készítette.

[CNET] Hollywood legrosszabb rémálma -- ezt a nevet ragasztotta az online sajtó arra a Tron néven ismert programozóra, aki a DVD-k másolására használható SmartRipper nevű szoftvert készítette.

Bár már korábban is léteztek hasonló funkciójú programok, a SmartRipper minden eddiginél több funkcióval és felhasználóbarát kezelőfelülettel bír, így a kevésbé hozzáértők számára is lehetővé teszi a DVD-k tartalmának merevlemezre másolását, ahonnan az adatok továbbmásolhatók vagy DVD-re írhatók.

A SmartRipper segítségével készíthetők olyan DVD-másolatok, amelyek csupán egy hangsávot, azaz az eredetinél lényegesen kevesebb adatot tartalmaznak, miközben minőségük változatlan. Így már egy teljes film felírható egy 4,7 GByte kapacitású írható DVD-re, ráadásul régiókód-mentesen.

Bár a SmartRipper egyelőre nem jelent akkora fenyegetést a filmiparra, mint a Napster-szerű fájlcserélő hálózatok a zenekiadókra, Hollywoodnak mindenképp szüksége van egy megbízható másolásvédelmi technológiára.

A filmipart szorítja az idő. Bármilyen másolásvédelmi eljárást is találnak ki, az egészen biztosan nem kerül bele azokba a DVD-írókba, amelyeket már ősz óta lehet kapni az üzletekben. Bár az ilyen készülékek ára egyelőre nagyon magas, egyre csökken.

A filmkalózkodásnak egyelőre gátat szab, hogy a videofájlok még tömörítve is nagyok, ezért rendkívül gyors internetkapcsolat szükséges a fel- illetve letöltésükhöz. Ennek ellenére terjednek az újonnan megjelent filmek kalózpéldányai, az idő tehát sürget.

A filmstúdiók már régóta foglalkoznak a másolásvédelem gondolatával. Amikor a DVD elsőként megjelent a piacon, többen kritiálták, mert a felhasználók pontos másolatot készíthettek a tartalomról. Ekkor hozták létre a Copy Protection Technology Working Group (CPTWG) szervezetet, amely kidolgozta a Content Scrambling System (CSS) szabványt, amely úgy titkosítja a DVD tartalmát, hogy az csak a megfelelő licenccel rendelkező lejátszón legyen nézhető.

Ma már viszont szinte mindenki hallott annak a Jon Johansen nevű norvég programozónak az esetéről, aki Linuxot futtató számítógépén szeretett volna DVD-t nézni, ezért feltörte a CSS védelmet. A DeCSS azonban nem csak filmnézésre jó, segítségével a DVD-k tartalma merevlemezre is írható vagy másolható.

Az iparág ezért újabb védelmi technológiát dolgoz ki, amely a hírek szerint egyfajta vízjelezési (watermarking) eljárás lesz. A vízjelezés lényege, hogy a DVD adatfolyamához egy másik jelet kevernek, amely alapján a DVD-lejátszók és DVD-írók eldönthetik, az anyag másolható-e. A terv szerint ha egy DVD-író érzékeli a "nem másolható" jelet, nem írja fel azt lemezre. Ha egy DVD-lejátszó titkosítatlan jellel találkozik, megnézi a vízjelet. Amennyiben a készülék a "nem másolható" jelet érzékeli, akkor a másolt illegális, és a lejátszó nem játssza le a lemezt.

A filmstúdiókat sürgeti az idő, mert egyre több olyan DVD-író kerül forgalomba, amelyekbe nem építettek be vízjel-ellenőrzést. Bár ezek a készülékek egyelőre átlagember számára túl drágák, azonban az áruk rohamosan csökken. A Jon Peddie Associates felmérése szerint jövőre már 15 millió DVD-írót adnak el. Minden egyes vízjel nélküli DVD-író potenciális veszélyforrás a filmiparra.

Szakemberek szerint a vízjelezési technológia végleges szabványai már az év vége előtt elkészülnek. Hollywoodnak sietnie kell, mert az óra ketyeg...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról