:

Szerző: Barna József

2002. február 4. 20:18

Az Intel zöld utat kap az Európai Bizottságtól

Mario Monti
Mario Monti
[IDG, Reuters] Az ügyhöz közelálló források ma arról számoltak be, hogy az Európai Bizottság nem marasztalja el az Intelt az ellene folytatott versenyügyi vizsgálat során. Ha valóban így történik, ez lesz a második eset a Bizottság története során, amikor az egyesült államokbeli vállalatok mellé áll.

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint a Bizottság hamarosan felhagy az Intel elleni vizsgálódással. Mindez összhangban lenne Mario Montinak, az Európai Bizottság versenyügyi biztosának hétvégi kijelentésével, mely szerint a vizsgálat során nem találtak bizonyítékot az Intel meg nem nevezett riválisai állításainak alátámasztására.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Bizottság részben a cég marketingstratégiájának kirekesztő elemeit próbálja feltárni, beleértve ebbe az "Intel Inside" logó használatára feljogosító szabályokat, illetőleg az azzal járó kedvezményeket. A jelentés szerint ugyanis az Intel csupán azokat a számítógépgyártó cégeket részesíti anyagi kedvezményekben, amelyek kizárólag a cég chipjeire épülő PC-ket forgalmaznak, míg a konkurens chipgyártók termékeit is felhasználókat hátrányosan megkülönbözteti.

Másrészről a vizsgálat arra is kiterjed, hogy az Intel a riválisaitól és az azok termékeit is alkalmazó gyártóktól alapvető tervezési, architekturális információk kiadását tagadta volna meg, illetve korlátozta volna a cég termékeinek elérhetőségét e gyártók számára.

Az Intel ellen az Egyesült Államokban lefolytatott hasonló versenyügyi vizsgálat szintén elmarasztalás nélkül zárult 2000 szeptemberében. Noha az EU-vizsgálatot kezdeményező cégek nevét nem hozták nyilvánosságra, többen biztosak abban, hogy az ügy kirobbantásának hátterében az Intel riválisának számító AMD és a tajvani VIA Technologies áll.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.