Szerző: Vörös Péter

2002. február 1. 05:06

Walter Hewlett újabb érveket hoz fel a HP-Compaq egyesüléssel szemben

[CNET] Walter Hewlett, a HP egyik alapítójának, William Hewlettnek a fia egy jelentésben fogalmazta meg érveit amellett, hogy a HP-Compaq egyesülés nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket. A jelentés címe: A nagy számítástechnikai egyesülések soha nem sikerültek jól.

[CNET] Walter Hewlett, a HP egyik alapítójának, William Hewlettnek a fia egy jelentésben fogalmazta meg érveit amellett, hogy a HP-Compaq egyesülés nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket. A jelentés címe: "A nagy számítástechnikai egyesülések soha nem sikerültek jól".

Hewlett már ott tart a felvásárlás elleni harcban, hogy egyesülés-ellenes webhelyet indított, míg a HP válaszképpen egyesülés-melletti weboldalt hozott létre.

A jelentésben Hewlett leírja, hogy a múltban a nagy számítástechnikai egyesülések nem feleltek meg az ígért magasabb forgalomnak és költségmegtakarításoknak. Éppen az ellenkezője történt, a legtöbb esetben csökkent a vállalatok forgalma és a részvényesek részvényeinek értéke.

A Hewlett által feldolgozott esetek között van a ma már aligha ismert nevű Burroughs-Sperry egyesülés, amelynek révén a ma is jól ismert Unisys jött létre 1986-ban, valamint a Compaq-Tandem felvásárlás (1997) és a Compaq-Digital Equipment akvizíció.

A felvásárló cégek részvényesei mindhárom esetben nagy veszteségeket kényszerültek elkönyvelni és mindhárom cég az egyesülés után még három évvel is alacsonyabb nyereséget ért el. Például a Compaq várható nyeresége részvényenként 1,77 dollár lett volna a Digitallal történt egyesülés utáni pénzügyi évben, ehelyett még három évvel az egyesülés után is csak részvényenként 15 centes nyereséget ért el a cég, és soha nem sikerült elérnie az egyesülés előtti nyereség szintjét.

"Mivel a múlt nagy számítástechnikai fúziói még az ipar történetének legnagyobb IT kiadási időszakában is kudarcot vallottak, még inkább kockázatos azt megkísérelni, hogy az ipar történetének legnagyobb egyesülését hajtsák végre éppen akkor, amikor igen súlyos technológiai kiadási visszaesést élünk át" -- írja jelentésében Hewlett.

A HP és a Compaq nagy részvényesei közül olyan cégek támogatják az egyesülést, mint az Alliance Capital és a Putnam Investments. Michael Capellas, a Compaq elnök-vezérigazgatója pénteken többek között azzal érvelt az akvizíció mellett, hogy a "technológiai szektor felnőtté vált".

A Wall Street egyes elemzői szerint sincs igaza Hewlettnek: "a tény az, hogy a PC-ipar felnőtté vált, míg Walter Hewlett és David Packard továbbra is tartják magukat régi HP-vel kapcsolatos kollegiális elképzelésekhez és romantikus vonzalomhoz ... ez ugyan szép, de az idők elmúltak felette" -- véli egy alapkezelő, aki támogatja az ügyletet.

A PC-ipar történetének legnagyobb egyesüléséről a végső szót várhatóan márciusban mondják ki a részvényesek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról