Szerző: Vörös Péter

2002. február 7. 12:23

A Samsung Electronics és a Hynix Semiconductor emelte szerződéses memóriaárait

[AsiaBiztTech, Wall Street Journal] A világ legnagyobb memóriagyártói közé tartozó két dél-koreai cég nagyjából egyszerre emelte irányadó chipjei szerződéses árát, az elemzők szerint ez talán arra utaló jel lehet, hogy a gondokkal küszködő szektorban végre elindul a fellendülés.

[AsiaBiztTech, Wall Street Journal] A világ legnagyobb memóriagyártói közé tartozó két dél-koreai cég nagyjából egyszerre emelte irányadó chipjei szerződéses árát, az elemzők szerint ez talán arra utaló jel lehet, hogy a gondokkal küszködő szektorban végre elindul a fellendülés.

Kang In, a Hynix Semiconductor, a világ harmadik legnagyobb memóriagyártójának szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy a cég 20-25%-kal átlagosan 4$-ra emelte az irányadó 128 megabites memóriachipek szerződéses árait.

Ipari szakértők szerint a Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója 3,60-3,80$-ról szintén átlagosan 4$-ra emelte a 128 megabites memóriachipek szerződéses árait még e hónap elején. A cég hivatalosan nem tesz közzé megjegyzéseket a szerződéses árakkal kapcsolatban.

Ezzel együtt a Mosel Vitelic, egy tajvani memóriagyártó közölte azt, hogy előrejelzései szerint a második félévben a memóriaárak 4,50-5,00$-ra fognak emelkedni.

A 4$ körüli ár azt jelenti, hogy a gyártók immár nyereséget tudnak realizálni. Michael Min, a Korea Investment Trust Management & Securities egyik elemzője szerint a Samsung Electronics-nak 3$-jába, míg a Hynix-nak közel 4$-jába kerül a 128 megabites chipek gyártása.

A memóriagyártóknak a tavalyi év igen jelentős veszteségeket hozott, mivel a memóriaárak a novemberi mélyponton 1,07$ körül voltak. A mélypont óta azonban szinte folyamatosan emelkedtek az árak, mivel a gyártók csökkentették termelésüket és nőtt a PC gyártók memóriakereslete.

A DRAMeXchange.com webhely tegnapi adatai szerint a 128 megabites 16Mx8 133MHz-es SDRAM chipek azonnali piaci ára 3,45-4,00$ között ingadozott, az átlagár 3,60$ volt.

A Samsung és a Hynix december vége óta folyamatosan emeli szerződéses memóriaárait az azonnali piaci árváltozásokat követve. Mindkét cég közölte, hogy viszonylag kevés DRAM chipet tudnak értékesíteni az azonnali piacon, mivel szinte a teljes termelést lekötik a szerződéses vevők.

Ipari források szerint a Samsung Electronics január közepe óta ér el nyereséget a memóriachipek gyártásából.

Az elemzők szerint a memóriachip szektor fellendülése várhatóan érinteni fogja az iparág konszolidációját.

Lee Keun, a dél-koreai Pénzügyi Felügyeleti Bizottság elnöke szerdán közölte, hogy a Hynix nyitva tartja lehetőségeit, a cég ugyanis az utóbbi napokban egyszerre folytat tárgyalásokat az amerikai Micron Technology-vel és a német Infineon Technologies-zel.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.