:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 7. 18:24

Webszolgáltatások: történelmi szövetség!

[email] Az információtechnológiai szektor óriásai történelmi szövetséget kötöttek az ún. webszolgáltatások területén történő együttműködés érdekében.

[email] Az információtechnológiai szektor óriásai történelmi szövetséget kötöttek az ún. webszolgáltatások területén történő együttműködés érdekében.

A Web Services Interoperability (WS-I) alapítói olyan vállalatok, melyek a webszolgáltatások implementációja terén jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek. Olyan óriás cégekről van szó, mint a Microsoft, az IBM, a BEA Systems Inc., a Fujitsu, a Hewlett-Packard, az Intel, az Accenture, az SAP AG és az Oracle Corp. A szövetség természetesen tárt kapukkal fogadja mindazon vállalatokat, melyek elkötelezettek a webszolgáltatások ipari szabványokra történő fejlesztése tekintetében. Már most 46 más cég csatlakozott a kezdeményezéshez, melyek között egyaránt találunk szoftver gyártókat, számítógépes rendszerek szállítóit, nagynevű konzulens cégeket és nagy felhasználó vállalatokat.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy a legnagyobb technológiai vállalatok, és az ágazati szabványtestületek szoros együttműködésének eredményeként a közelmúltban kifejlesztettek egy kifejezetten a webre irányuló, ún. elosztott alkalmazási architektúrát, melyet valamennyien webes szolgáltatásoknak (web services) neveztek el. (A Microsoft-ra vonatkozóan ezzel kapcsolatosan lásd a www.microsoft.com/net/ws-i.asp és www.microsoft.com/net/use/bizbene.asp címeken keresztül elérhető információkat).

A webes szolgáltatások szabványai, nevezetesen: az XML, a SOAP, a WSDL, és a UDDI lehetővé teszik a programozók számára, hogy a legkülönbözőbb platformok, programozási nyelvek és alkalmazások szabadon összekapcsolódhassanak -- azaz együttműködésbe legyenek hozhatók egymással (ún. interoperability). Maguk a webes szolgáltatások pedig azért lényegesek, mert segítségükkel az eddig ismert web (Internet) kibővül a szoftverként kínált szolgálatási funkciókkal, ami az eddigi, "emberi fogyasztásra szánt" információszolgáltatási és alkalmazáshasználati funkciókhoz képest óriási előrelépés. Egyszerűen megfogalmazva, több szoftver komponens forrás összegzésével kialakítható szuperalkalmazásokat, sőt együttműködő vállalatok és intézmények közötti, komplett üzleti folyamatokat lehet majd ezen a következő generációs weben megvalósítani, programozni. Mindezt akár határokon átnyúló és nagy földrajzi távolságokat áthidaló módon.

Az iparági kezdeményezés elsődleges célja, hogy felgyorsítsa az eredetileg különböző platformokra, alkalmazásokra fejlesztett, s különböző programozási nyelvek segítségével megalkotott webszolgáltatás megvalósítások egymással kompatibilissá tételét, fejlesztését és bevezetését. A cél érdekében a kezdeményezők külön WS-I (Web Services Interoperability) szervezetet hoztak létre (www.ws-i.org), hogy hathatós segítséget adjanak a webszolgáltatásokat bevezető és alkalmazó, valamennyi potenciális ügyfél számára. Ezzel szándékoznak elérni azt, hogy az egyes webszolgáltatások közötti együttműködés konzisztens és megbízható legyen, ugyanakkor egységes ágazati jövőkép is megfogalmazódjék a webes szolgáltatások jövőjét illetően.

A webszolgáltatásokra a jövőben támaszkodó és akár saját szolgáltatásokat bevezető, széles felhasználói kör így joggal számíthat majd arra, hogy a webszolgáltatásokon alapuló informatikai fejlesztéseik az ipari szabványmodellnek megfelelőek lesznek, garantált lesz kompatibilitásuk más webes szolgáltatásokkal, és a kidolgozott, új informatikai szolgáltatásokkal egyúttal a lehető leggyorsabban meg tudnak majd jelenni, ami saját piaci versenyképességük megfelelő növelése szempontjából lehet kulcsfontosságú. A WS-I keretében összefogott közös munka az ilyen, ügyfelek által támasztott, természetes igényeket szeretné végső soron kielégíteni.

Ehhez első lépésként a WS-I egy olyan eszköz- és anyaggyűjteményt készít, melynek segítségével megvizsgálható, hogy az adott webszolgáltatási megvalósítás megfelel-e az "alapszintű" iparági szabványoknak, úgymint az XML-nek, a SOAP-nak, a WSDL-nek és a UDDI-nek. Mindezen túlmenően a WS-I feladata az is, hogy olyan megoldásokat is kidolgozzon -- és ezáltal a webszolgáltatások képességeit tágítsa - melyeket a létező iparági szabványokkal eleddig nem lehetett teljes mértékben megvalósítani. A szervezet hamarosan zászlójára tűzi mindazokat a funkcionális és képességbeli területeken elérendő célokat, melyeket a jövő webes szolgáltatásvilágának teljesítenie kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.