:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 12. 11:20

Az Intel bemutatta első XScale processzorait

Az Intel hétfőn mutatta be két új processzorát, amelyeket kéziszámítógépekbe és mobiltelefonokba szán. A PXA250 és PXA210 chipek az gyártó szerint olyan erősek, hogy segítségükkel akár játszani vagy filmet nézni is lehet majd a rájuk épülő berendezéseken.

Az Intel hétfőn mutatta be két új processzorát, amelyeket kéziszámítógépekbe és mobiltelefonokba szán. A PXA250 és PXA210 chipek az gyártó szerint olyan erősek, hogy segítségükkel akár játszani vagy filmet nézni is lehet majd a rájuk épülő berendezéseken.


Pocket LOOX: az első XScale-alapú készülék

A két új processzor A StrongARM továbbfejlesztésének tekinthető XScale architektúrára épül. Az XScale chipeket az Intel reményei szerint a jövőben számos kéziszámítógépben, mobiltelefonban és információs készülékben láthatjuk viszont. A PXA250 chipet az Intel elsősorban felső kategóriás kéziszámítógépebe szánja, a PXA210-et pedig mobiltelefonokba.

A PXA250 200, 300, 400 MHz-es változatban lesz kapható, a PXA210 pedig 133 és 200 MHz-es kivitelben lesz elérhető. A chipek a processzormagon kívül LCD vezérlőt és memóriavezérlőt is tartalmaznak és kapcsolható hozzájuk Bluetooth chip vagy akár grafikus gyorsító. A PXA250 támogatja a CompactFlash és PC Card egységeket is.

A kéziszámítógépekbe, mobiltelefonokba szánt processzorok esetében rendkívüli szerepe van az alacsony fogyasztásnak. A PXA250 csupán fele annyit fogyaszt, mint az Intel SA-1110 processzor, amelyet számos Pocket PC kéziszámítógépben találni. A PXA210 alacsonyabb órajele, 16 bites memóriabusza és kevesebb áramköre miatt még ennél is kevesebb energiával is beéri.

AzXScale PXA250 chipet 256 tűs BGA foglalatban hozza majd forgalomba az Intel 39,20 dolláros áron. A PXA210 ára 17 dollár lesz. A processzorok próbagyártása jelenleg is zajlik, a rájuk épülő készülékek kereskedelmi megjelenése az év közepén esedékes. A kéziszámítógépek gyártói közül a Compaq, a Casio, az NEC, a Fujitsu-Siemens, a Hewlett-Packard és a Toshiba tervezi az XScale chipek használatát.

A pletkák szerint a Fujitsu-Siemens már a tavaszi CeBIT kiállításon bemutatná XScale processzoros Pocket LOOX kéziszámítógépét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.