Szerző: Ady Krisztián

2006. május 23. 13:53

Júniustól lesznek kaphatók a Samsung első merevlemez nélküli noteszgépei

A Samsung Electronics júniusban dobja piacra első noteszgépét és ultramobil PC-jét (UMPC), melyekben már nem lesz merevlemez, legalábbis hagyományos nem: az új készülékekben NAND flashmemória modulokból épített, 32 gigabájt kapacitású, a merevlemezek helyére illeszthető SSD-meghajtók (solid state disk) tárolják majd az adatokat. Ezek lesznek az első kereskedelmi forgalomba kerülő noteszgépek, melyek ilyen meghajtóval kerülnek piacra.

[HWSW] A Samsung Electronics júniusban dobja piacra első noteszgépét és ultramobil PC-jét (UMPC), melyekben már nem lesz merevlemez, legalábbis hagyományos nem: az új készülékekben NAND flashmemória modulokból épített, 32 gigabájt kapacitású, a merevlemezek helyére illeszthető SSD-meghajtók (solid state disk) tárolják majd az adatokat. Ezek lesznek az első kereskedelmi forgalomba kerülő noteszgépek, melyek ilyen meghajtóval kerülnek piacra.

A Samsung Q1-SSD sorozatba tartozó ultrahordozható gépek speciális meghajtója nem felejtő memóriamodulokból áll, mely lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos, noteszgépekbe szánt merevlemezek. A rendszer betöltődése akár kétszeresére is gyorsulhat, az adatok olvasása háromszor (53 megabájt/s), az írása pedig akár másfélszer (28 megabit/s) gyorsabb is lehet. A memóriamodulokból álló meghajtó kevesebbet fogyaszt és sokkal ellenállóbb a külső behatásokkal szemben is, hiszen nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Az SSD-meghajtó ráadásul csökkenti a noteszgép súlyát is, hiszen csupán 20-30 gramm tömegű.

SSD-meghajtó, azaz Solid-State Drive

A speciális meghajtóknak egyetlen hátrányuk van, az áruk: a Q1-SSD ultrahordozható PC (UMPC) az eredeti változatnál kétszer drágábban, körülbelül 2430 dolláros (~500 ezer forintos) áron vihető haza, míg a DVB-T tunert is tartalmazó Q30 noteszgép körülbelül 3700 dolláros (~755 ezer forintos) áron kerül a koreai üzletekbe.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.