Szerző: Ady Krisztián

2006. május 18. 14:31

Érkezik az első kétmagos Turionnal szerelt noteszgép, az MSI MEGA Book S271

Az AMD tegnapi bejelentését követően máris megérkezett az első kétmagos Turion mobil processzorra épített noteszgép: az MSI MEGA Book S271 a korábban már sikert aratott S270 subnotesz kétmagos processzort tartalmazó, némileg továbbfejlesztett változata. Az alumínium-magnézium ötvözet házba épített notebook mindössze 2 cm vékony és 2 kg alatti tömegű.

[HWSW] Az AMD tegnapi bejelentését követően máris megérkezett az első kétmagos Turion mobil processzorra épített noteszgép: az MSI MEGA Book S271 a korábban már sikert aratott S270 subnotesz kétmagos processzort tartalmazó, némileg továbbfejlesztett változata. Az alumínium-magnézium ötvözet házba épített notebook mindössze 2 cm vékony és 2 kg alatti tömegű.

Az ATI chipkészletre épülő subnoteszt 8-cellás akkumulátor szolgálja ki, mellyel az MSI szerint ugyanolyan -- vagy valamivel nagyobb -- üzemidőre képes a készülék, mint az egymagos, valamivel energiatakarékosabb Turion processzorral szerelt korábbi modell. Az energia gazdaságos felhasználásáról az MSI Dynamic Overclocking Technology (D.O.T) technológia gondoskodik, mely a processzor mellett a chipkészletbe integrált grafikus mag órajelét is képes vezérelni, míg a csendes működésért a Silence Energy Saving funkió felel, mely a készülék ventilátorait állítja be megfelelő szintre. A MEGA Book S271 teljes méretű billentyűzettel, Butterfly érintőpaddel, 16:9 arányú, szélesvásznú, 12 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A beépített WLAN-vezérlő és Bluetooth 2.0 vezeték nélküli kapcsolat ma már alapkövetelmény bármilyen noteszgépnél.

MSI S271, az első Turion 64 X2-es noteszgép

Az AMD tegnap mutatta be első kétmagos mobil processzorát, a Turion X2-t, amely az Intel Core 2 Duo (Merom) nyár végi érkezéséig a világ egyetlen 64 bites kétmagos mobil chipje. A Turion X2 felépítését tekintve semmiben sem különbözik az AMD többi kétmagos processzorától, vagyis magonként dedikált első- és másodszintű gyorsítótárakat tartalmaz, azonban a tegnap szintén bejelentett energiatakarékos asztali chipekhez hasonlóan már kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel készül. Az új Turionok már S1 foglalatba illeszkednek, amely a korábbinál kisebb méretű, helytakarékos megoldás.

A vállalat szerint az integrált DDR2 memóriavezérlőnek, valamint a Hyper-transport interfésznek köszönhetően a Turion X2 teljesítménye egy hasonló órajelű Intel Core Duóéval vetekszik, bár maximális fogyasztásban kétségtelenül megelőzi azt. A Turion X2-ből négy változatot (TL-50, TL-52, TL-56, TL-60) jelentett be az AMD, amelyek órajele 1,6 és 2 GHz között alakul, listaáruk pedig kiviteltől függően 185 és 355 dollár közé esik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról