Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 26. 13:36

Július végén érkezik az asztali Core 2 Duo

Távol-keleti hírforrások szerint az Intel július 23-án dobja piacra asztali Core 2 Duo processzorát, amelyet eddig jobbára Conroe kódnéven emlegettünk. A chip eleinte öt változatban lesz kapható, kiviteltől függően 2 vagy 4 megabájt megosztott másodszintű gyorsítótárral.

[HWSW] Távol-keleti hírforrások szerint az Intel július 23-án dobja piacra asztali Core 2 Duo processzorát, amelyet eddig jobbára Conroe kódnéven emlegettünk. A chip eleinte öt változatban lesz kapható, kiviteltől függően 2 vagy 4 megabájt megosztott másodszintű gyorsítótárral.

A csúcsmodell az X6800 jelzésű lapka lesz, amely 2,93 GHz-es órajelen száguld majd és 4 megabájt L2 cache-t tartalmaz. Az új Extreme Edition az Inteltől megszokott 999 dolláros listaáron debütál. A kínálatot emellett egy 2,67 és 2,4 GHz-es változat színezi 4 megabájt másodszintű gyorsítótárral, illetve egy 2,13 GHz-es és egy 1,86 GHz-es kivitel, amelyek csak 2 megabájt L2 cache-t tartalmaznak. Az E6000-es sorozat fenti tagjai 316 és 530 dollár közötti listaáron lesznek hozzáférhetők. Minden említett processzor 1066 MHz-es rendszerbuszt használ és LGA775 tokozásban hozzák forgalomba.

Az Intel állítása szerint villámgyorsan fel fogja futtatni a Core 2 processzorok gyártását, amely a 13 éve velünk élő Pentium család közeli kimúlását vetíti előre. Az Intel úgy véli, 2007 első negyedévében a leszállított közép- és felsőkategóriás asztali processzoroknak már 85 százaléka lesz kétmagos és 40 százaléka már a Conroe magra épül. Ez azt jelenti, hogy 45 százalék jut a jelenleg is kapható kétmagos Pentium D-nek, és a szegmensben mindössze 15 százalékot tesznek ki az egymagos Pentiumok.

A Core 2 Duo megjelenésével csökkenni fog a jelenleg piacon levő egy- és kétmagos Pentiumok ára. Ha hihetünk a pletykáknak, az alsóbb árkategóriás Pentiumok hamarosan már a Celeronok áráért lesznek kaphatók, az olcsósága miatt az utóbbi időben amúgy is közkedveltté vált Pentium D 805 a Core 2 Duo megjelenése után már 100 dollár alatti listaáron elérhető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról