Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 16. 15:56

Drágább, de sokkal többet tud elődjénél az Apple MacBook

Az Apple eredetileg a múlt hétre tervezte Intel-alapú fogyasztói noteszgépének, a MacBooknak a premierjét, azonban úgy hírlik, szállítási problémák miatt egy héttel elhalasztotta a premiert. Ma azonban végre lehullt a lepel a MacBookról, amely meglepő módon feketében is kapható és jóval drágább mint az elődje.

[HWSW] Az Apple eredetileg a múlt hétre tervezte Intel-alapú fogyasztói noteszgépének, a MacBooknak a premierjét, azonban úgy hírlik, szállítási problémák miatt egy héttel elhalasztotta a premiert. Ma azonban végre lehullt a lepel a MacBookról, amely meglepő módon feketében is kapható és jóval drágább mint az elődje.

A MacBook kizárólag kétmagos Intel Core Duo processzorral kapható, kiviteltől függően 1,83 vagy 2 GHz-es chipet szerelnek bele. A noteszgép ezzel lényegesen erősebb mint elődje, az iBook, amelynek leggyorsabb változatába 1,42 GHz-es PowerPC G4-et szereltek. A MacBookban újdonság még a 13,3 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású szélesvásznú kijelző, a beépített iSight kamera, valamint a Front Row szoftver és a hozzá tartozó távirányító. Szériafelszereltség a vezeték nélküli hálózati vezérlő, a mágneses tápkábel-csatlakozó, a lítium-polimer akkumulátor és a Bluetooth. A notesz csupán 275 milliméter vastag és 2,36 kilogrammot nyom.

Korábban úgy hírlett, a MacBook lehet az Apple eddigi legolcsóbb noteszgépe, a fejlesztéseknek azonban megkéri az árát a cég: míg az iBookot már 999 dollárért haza lehetett vinni, a legolcsóbb MacBook már 1099 dollárba kerül, bár ezért a felárért a kétmagos processzor, a nagyobb merevlemez, a 12 helyett 13,3 hüvelykes szélesvásznú kijelző, a beépített kamera a távirányító tisztességes ajánlatnak tűnik.

A MacBook alapváltozatához 1,83 GHz-es Core Duo processzor, 512 megabájt memória, 60 gigabájtos merevlemez és CD-újraíró/DVD-olvasó kombó meghajtó jár, újabb 200 dollárért már 2 GHz-es processzort és DVD-írót ad az Apple, további 200 dollár befizetése után pedig 80 gigabájtos merevlemezt és fekete színű gépet kap a vevő. Természetesen további felárért a MacBook még jobban "extrázható", akár 2 gigabájt memória és 120 gigabájtos merevlemez is vásárolható. Magyarországon az induló ár bruttó 320 ezer forint körül alakul, a legdrágább modellért 420 ezer forintot kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról