Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 23. 12:11

Virtualizációban erősít a Microsoft

A Microsoft az év végén kezdi meg az egyelőre Viridian kódnéven fejlesztett hypervisor szoftverének a tesztelését, a végleges verzió a tervek szerint a Longhorn Server megjelenését követő hónapokban lesz elérhető, vagyis valamikor 2008 elején. Amint az ismert, a hypervisor egy olyan szoftver, amely a gépen futó (virtuális) operációs rendszerek és a hardver közötti virtualizációs rétegként működik -- hasonlóan a Xenhez, vagy a VMware ESX Serverhez. A Microsoft jelenlegi virtualizációs megoldásai (Virtual PC, Virtual Server) futtatásához Windows (vagy Mac OS) szükséges, a Viridian azonban közvetlenül a hardveren fut.

[HWSW] A Microsoft az év végén kezdi meg az egyelőre Viridian kódnéven fejlesztett hypervisor szoftverének a tesztelését, a végleges verzió a tervek szerint a Longhorn Server megjelenését követő hónapokban lesz elérhető, vagyis valamikor 2008 elején. Amint az ismert, a hypervisor egy olyan szoftver, amely a gépen futó (virtuális) operációs rendszerek és a hardver közötti virtualizációs rétegként működik -- hasonlóan a Xenhez, vagy a VMware ESX Serverhez. A Microsoft jelenlegi virtualizációs megoldásai (Virtual PC, Virtual Server) futtatásához Windows (vagy Mac OS) szükséges, a Viridian azonban közvetlenül a hardveren fut.

Új fejlesztések és felvásárlás

A Microsoft az új fejlesztések mellett felvásárlással is erősít a virtualizáció terén, a cég megvette a Softricity vállalatot, amely az alkalmazás-virtualizáció terén tevékenykedik. A bostoni Softricitynek 120 alkalmazottja van és a felvásárlás lezárása után is Bostonban működik tovább. Az akvizíció részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Egyelőre az sem világos, hogy a Softricity termékei hogyan kerülnek be a Microsoft kínálatába, a Windows részévé válnak, esetleg külön lesznek megvásárolhatók vagy más Microsoft-termékekbe integrálják őket.

A redmondi cég emellett System Center Virtual Machine Manager néven egy olyan alkalmazást is fejleszt, amelynek segítségével a virtuális gépek menedzselhetők, ez a szoftver 90 napon belül bétatesztelhető lesz, a végleges változat megjelenése azonban csak 2007 második felében esedékes. A virtualizációs megoldásokat a ma héten zajló Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen demózza a cég.

Mire jó a virtualizáció?

A virtualizáció nem újdonság az adatközpontokban, eddig azonban jellemzően a felsőbb kategóriás rendszerek (UNIX) sajátossága volt, az új Xeon és Opteron processzorokban megjelent képességek, valamint a szerverek megbízhatóságának és rendelkezésre állásának növekedése révén azonban az x86-os kiszolgálók szegmensében is nagy jövő előtt áll. Több operációs rendszer párhuzamos futtatásával javítható a szerver kihasználtsága és így összességében a szervezet kevesebb szerver üzemeltetésével költségeket takaríthat meg.

Ma már az asztali processzorok is tartalmaznak hardveres támogatást a virtualizációhoz, így a vállalati munkaállomásokon és akár otthoni környezetben is kialakíthatók ilyen rendszerek. A virtualizáció számtalan előnnyel jár mind a végfelhasználók, mind a vállalatok számára: lehetővé válik, hogy párhuzamosan futtathassunk több eltérő operációs rendszert, ha éppen két olyan programra van szükségünk, amik nem léteznek ugyanazon a platformon. A virtualizáció jó szolgálatot tesz még fejlesztésekkor, ha a fejlesztők szeretnék minél több platformon letesztelni az általuk elkészített rendszert, és nem szeretnének minden tesztkörnyezethez külön számítógépet beszerezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról