Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 11. 11:15

Négymagos chipek az Intel boszorkánykonyhájából

Intelhez közeli források szerint a vállalat 2008-ban dobja piacra asztali gépekbe és noteszgépekbe szánt négymagos processzorait, amelyek már 45 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. A vállalat 2007-ben kívánja bemutatni első négymagos chipjét, azonban az asztali gépekbe szánt Kentsfield csupán két kétmagos, 65 nanométeres Conroe lapka lesz egy tokban. A Kentsfieldet a tavaszi Intel Developer Forumon működés közben is bemutatták.

[HWSW] Intelhez közeli források szerint a vállalat 2008-ban dobja piacra asztali gépekbe és noteszgépekbe szánt négymagos processzorait, amelyek már 45 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. A vállalat 2007-ben kívánja bemutatni első négymagos chipjét, azonban az asztali gépekbe szánt Kentsfield csupán két kétmagos, 65 nanométeres Conroe lapka lesz egy tokban. A Kentsfieldet a tavaszi Intel Developer Forumon működés közben is bemutatták.

Wolfdale és Pyrin

A világ legnagyobb chipgyártója január végén közölte, hogy 45 nanométeres csíkszélességű SRAM memóriachipeket állított elő, a technológia tömegtermelésben való alkalmazhatóságát 2007 második felére várja a cég. A tervek szerint e technológiát használnák a noteszgépekbe szánt Penryn és az asztali rendszerekbe tervezett Wolfdale kódnevű chipek gyártásához. Ezek a chipek már a Core utódára, a Nehalem kódnevű mikroarchitektúrára épülnek. Az Intel egyik szóvivője megerősítette, hogy léteznek ilyen kódnevű fejlesztések a vállalatnál, azonban részleteket nem árult el velük kapcsolatban.

Alighanem a Penryn és a Wolfdale is két darab kétmagos chip lesz egy tokban, azonban már 45 nanométeres csíkszélességgel gyártva, és egyben előkészítve a terepet a "valódi" négymagos, vagyis egy szilíciumlapkán négy processzormagot tartalmazó termékek megjelenésének. 45 nanométeres csíkszélességgel már gazdaságosan, nagy sorozatban gyárthatók ilyen chipek. A gyártástechnológia fejlődésével lehetővé válik egyre több és több processzormag integrálására, a 32 nanométeres eljárással valószínűleg beköszönt a nyolcmagos chipek korszaka.

Megújulás kétévente

Amint arról beszámoltunk, Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója a részvényesek április végi közgyűlésén elmondta, hogy a cég a jövőben kétévente mutat majd be új mikroarchitektúrát, az idén nyáron várható Core-t 2008-ban követi majd a Nehalem, 2010 körül pedig a Gesher. Míg a Core 65 nanométeres csíkszélességgel készül, a Nehalem már a 45, a Gesher pedig a 32 nanométeres technológiára alapoz. Az Intel eddig négy-hat évente dobott piacra új mikroarchitektúrát, amelyet aztán apróbb frissítésekkel és a gyártástechnológia folyamatos fejlesztével próbáltak naprakészen tartani.

Az Intel gyártástechnológia útitervében az egyes eljárások szintén kétévenként követik egymást. A 65 nanométeres chipek tömegtermelése tavaly kezdődött, a 45 nanométeres technológia bevezetését 2007-re, a 32 nanométeres lapkák gyártását pedig 2009-re ígéri a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról