Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 9. 10:51

Nemsokára kész a szuperszámítógépes Windows

A Microsoft hétfőn kiadta a fürtözött rendszerek csomópontjaira szánt Windows Compute Cluster Server 2003 legfrissebb előzetesét, a szuperszámítógépes Windows végleges változatának megjelenése a tervek szerint júniusban esedékes. A redmondi cég állítása szerint a terméket már több mint 30 ügyfél teszteli éles környezetben.

A Microsoft hétfőn kiadta a fürtözött rendszerek csomópontjaira szánt "Windows Compute Cluster Server 2003" legfrissebb előzetesét, a "szuperszámítógépes Windows" végleges változatának megjelenése a tervek szerint júniusban esedékes. A redmondi cég állítása szerint a terméket már több mint 30 ügyfél teszteli éles környezetben.

A fürtözött rendszerek piaca amiatt vált érdekessé a Microsoft számára, mert azok használata kezd túlnőni a kormányzati és tudományos feladatokon, és a technológia iránt végre igény mutatkozik a vállalatok egyre nagyobb részében is. A korai érdeklődők között találhatóak gyógyszergyártó és kutatócégek, valamint gépjárműgyártók is. A "szuperszámítógépes Windows" azért lehet vonzó a vevők számára, mert dobozos termékként, segítőkész szoftverekkel és dokumentációval érkezik, ezáltal a nagy számításigényű alkalmazások programozását nem kell nulláról kezdeni.

A "szuperszámítógépes Windows" támogatja a Message Passing Interface (MPI) használatát, ami a teljesítménymegosztott fürtözés alaptechnológiája, valamint a rendszer tartalmaz olyan eszközöket is, amikkel hatékonyan fürtözhető alkalmazások készíthetőek el. A Windows Compute Cluster Server 2003 emellett beépített feladatütemezővel és fürtözött erőforrások kezelésére alkalmas eszközökkel érkezik.

A Microsoft a Windows Compute Cluster Server 2003 következő változataiban már azt szeretné elérni, hogy a .NET keretrendszer kiterjesztésével váljon lehetővé a fürtözött szoftverek készítése, ezáltal a programozók hatékonyabb nyelvekkel, például C# és Visual Basic .NET segítségével is készíthetnek skálázható alkalmazásokat. A keretrendszerre írt kódok ugyan lassabban futnak, mint a natív C kód, azonban a .NET keretrendszer nagyobb biztonságot és produktivitást nyújt, ami sok esetben nagyon hamar megtérül -- különösen ha az adott szoftverre nem éppen a legoptimálisabb módon, de a lehető leggyorsabban van szükség.

A következő évek során érkező változat már a "cycle harvesting" elnevezésű technológiát is támogatni fogja, amivel a kihasználatlan számítógépek szabad kapacitása használható fel közös célokra. Az utána következő nagyteljesítményű Windows a fürtözött rendszerek egyszerűsített programozásán túl kényelmesebb adminisztrációs lehetőségeket nyújt majd, aminek segítségével az általában elszigetelt szuperszámítógépes rendszereket a meglévő, általánosabb célú hálózati infrastruktúra részévé lehet tenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról