Szerző: Ady Krisztián

2006. május 19. 08:44

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége a rádióadókat is beperli

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) lassan mindenkivel hadilábon áll, akinek bármilyen köze lehet a digitális zenéhez: a jogvédő szervezet most beperelte a műholdas rádiószolgáltatást nyújtó XM Satellite-ot is, mert a legújabb, Pioneer által gyártott Inno rádióvevő lehetővé teszi a digitálisan sugárzott rádióadások, így zeneszámok felvételét. A RIAA szerint ezzel az XM szolgáltatása a zeneboltokéhoz lett hasonló.

[HWSW] Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) lassan mindenkivel hadilábon áll, akinek bármilyen köze lehet a digitális zenéhez: a jogvédő szervezet most beperelte a műholdas rádiószolgáltatást nyújtó XM Satellite-ot is, mert a legújabb, Pioneer által gyártott Inno rádióvevő lehetővé teszi a digitálisan sugárzott rádióadások, így zeneszámok felvételét. A RIAA szerint ezzel az XM szolgáltatása a zeneboltokéhoz lett hasonló.

A RIAA szerint az XM Satellite megsérti ezzel a szerzői jogokat, és nem kevesebb, mint 150 ezer dolláros kártérítést követel minden egyes "lemásolt" dal után. Az XM több mint 6,5 millió előfizetővel rendelkezik és 160 ezer különböző dalt játszik tematikus csatornáin havonta. A RIAA-nak ez a tematizálás sem tetszik: "...mivel az XM komoly katalógussal rendelkezik minden zenei stílusból, senkinek sem lesz szüksége a felvételek 'legális' változataira" -- áll a periratban.

Az XM tagadja a törvénysértést: a Pioneer által gyártott, ebben a hónapban piacra került, hordozható Inno rádióvevő csupán az évtizedek óta elfogadott és törvényben is engedélyezett módon működik, azaz lehetővé teszi a rádióadások meghallgatását és felvételét. Az Inno ráadásul védi a szerzői jogokat is, mivel csak felvételre és lejátszásra képes, a rögzített anyagot nem lehet lemásolni a készülékről. Az XM szerint a szolgáltatás nem "on demand", bármikor elérhető dalokat biztosít, hanem broadcast, azaz sugárzott anyagokat továbbít, így kicsit sem hasonlít például az Apple iTunes zeneboltjára.

Pioneer Inno
Pioneer Inno hordozható rádióvevő

A RIAA pere negatívan hatott a cég részvényeinek árfolyamára, mely 1,3 százalékos gyengülést mutatott a hírt követően, ráadásul a vállalat éppen tárgyalásokat folytat a kiadókkal a szerződések megújításáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról