Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 23. 15:38

Jobb webes élmény mobil eszközökön: itt a DIAL

A World Wide Web Consortium (W3C) a múlt héten kiadta a Device Independent Authoring Language (DIAL) első nyilvános tervezetét. A DIAL célja, hogy a weboldalak a különféle mobil eszközökön egyformán jól jelenjenek meg.

[HWSW] A World Wide Web Consortium (W3C) a múlt héten kiadta a Device Independent Authoring Language (DIAL) első nyilvános tervezetét. A DIAL célja, hogy a weboldalak a különféle mobil eszközökön egyformán jól jelenjenek meg.

Bár a weboldalak CSS használatával már ma is a különféle kliensekhez igazíthatók, jelenleg nincs megoldás arra, hogy ezen eszközök eltérő paramétereit -- képernyő mérete és felbontása, színmélység -- figyelembe lehessen venni. A DIAL lehetővé teszi a weboldalak készítői számára, hogy olyan weboldalakat hozzanak létre, amelyek az eltérő készülékeken egyaránt "jól" jelennek meg.

A DIAL az W3C XHTML és CSS ajánlásain alapul, azonban lehetőséget ad a fejlesztők számára a weboldal egyes részeinek elhagyására attól függően, hogy az oldal milyen készüléken jelenik meg. Így például a kis felbontású, egyszínű kijelzővel rendelkező mobiltelefonokon nem kellene a képek letöltését várni, ezzel ráadásul sávszélesség is megtakarítható, a böngészés felgyorsul. A jelenlegi gyakorlatban sávszélességet és időt pazarolva a képek is letöltődnek, csak aztán nem jelennek meg. Egy másik, sűrűn alkalmazott megoldás, hogy a fejlesztők külön weboldalakat hoznak létre a különféle mobil eszközökről (pl. mobiltelefon, okostelefon, PDA) érkező látogatók számára, azonban ezek létrehozása időigényes.

A DIAL a W3C Mobile Web kezdeményezésének része, amelynek célja hogy a weboldalak a mobil eszközökről nézve is ugyanolyan élményt nyújtsanak, mintha csak egy asztali gépről tekintenénk meg őket. Hogy a DIAL újabb lépés-e ezen az úton, azon múlik, vajon elég egyszerű és vonzó lesz-e, hogy a fejlesztők használni kezdjék, ezért a W3C most várja a visszajelzéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról