Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 18. 08:53

Öt év múlva 1,8 milliárd mobiltelefon eladására van kilátás

2005-ben a mobiltelefon-piac 110 milliárd dollárt tett ki, az In-Stat elemzőcég szerint az idén további 23 százalékos növekedés és 136 milliárdos forgalom várható, 2011-re pedig 250 milliárd dolláros piacot vár a cég.

[HWSW] 2005-ben a mobiltelefon-piac 110 milliárd dollárt tett ki, az In-Stat elemzőcég szerint az idén további 23 százalékos növekedés és 136 milliárdos forgalom várható, 2011-re pedig 250 milliárd dolláros piacot vár a cég.

Az idén 936 millió, öt év múlva már világszerte mintegy 1,8 milliárd készülék találhat majd gazdára, ebből 480 millió lesz az okostelefon. Az okostelefonok elsősorban az üzleti világban terjednek majd el az In-Stat szerint, ahogy egyre több vállalat fektet majd hangsúlyt arra, hogy dolgozói távolról is elérhessenek adatokat.

Országomat egy mobilért!
A mobilpiac méretének érzékeltetésére érdekes összehasonlítást hoz az In-Stat: amennyiben a mobiltelefon-ipar önálló ország lenne, ez lenne a világ 53. legnagyobb gazdasági ereje, megelőzve például Írországot, a növekedés pedig kétszeresen felülmúlná a villámgyorsan erősödő Kínát is.
Az elemzőcég úgy látja, a gyártók számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan tudnának olyan új, vonzó szolgáltatásokat építeni a készülékekbe anélkül, hogy az jelentősen növelné az árukat, illetve bonyolítaná a használatot. A végső cél az, hogy a vásárlók nélkülözhetetlennek érezzék az új szolgáltatásokat és mindenképp lecseréljék régi készülékeiket.

Bill Hughes, az In-Stat elemzője szerint az elkövetkező évek trendjei között szerepel majd a mobiltelefonos fizetés elterjedése, a "mobil pénztárca" koncepció térnyerése, illetve a készülékek integrációja, amelynek eredményeképp a mobiltelefon számos más eszköz -- például a zenelejátszó és a személyi asszisztens -- feladatait is átveszi. Hughes úgy véli, a képességek továbbfejlesztése mellett a gyártóknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a biztonságra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról