:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 18. 14:51

Irodai alkalmazásokkal bővül a Lotus Notes

A Lotus Notes új változata irodai alkalmazásokkal és egyben az OpenDocument fájlformátum támogatásával bővül -- hangzott el a Karlsruhéban rendezett Deutsche Notes User Group konferencián.

[HWSW] A Lotus Notes új változata irodai alkalmazásokkal és egyben az OpenDocument fájlformátum támogatásával bővül -- hangzott el a Karlsruhéban rendezett Deutsche Notes User Group konferencián.

E-mail kliens és naptár mellé szövegszerkesztő, táblázatkezelő

A csoportmunka-megoldás következő változata az e-mail kliens, naptár, címjegyzék és üzenetküldő mellett a Lotus Workplace-ből ismert szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt és numerikus adatelemzőt is tartalmazza majd. Ezek a szoftverek már mindannyian támogatják az OpenDocument fájlformátumot. Az irodai szoftverek integrációja mellett újdonság lesz még az e-mail kliens és a címjegyzék új kezelőfelülete.

A Lotus Notes felhasználói így képesek lesznek szövegeket és táblázatokat szerkeszteni, prezentációkat készíteni, amelyeket akár OpenDocument formátumban is elmenthetnek, de az alkalmazások az ígéret szerint támogatni fogják a Microsoft Office fájlformátumait is. Az irodai szoftverek természetesen szorosan integrálva lesznek a csoportmunka-komponensekkel, ezáltal a Lotus Notes következő változata már nem csak az Outlooknak, hanem a teljes Office rendszernek a piaci ellenfele lehet, legalábbis részben.

Harc 2.0

Az IBM adatai szerint világszerte mintegy 125 millióan használnak ma Lotus Notes-t, akik ingyenesen frissíthetnek majd a "Hannover" kódnevű változatra. Megeshet, hogy a Notes-t használó nagyvállalatok egy része ezután már nem használja majd tovább a Microsoft Office-t, ugyanis ezzel megtakarítja annak árát. Szakértők szerint azonban nem várható, hogy az irodai szoftverekkel megerősített Notes új felhasználókat toborozzon, a feladata inkább a meglevő felhasználói bázis megtartása lesz.

A Microsoft és a Lotus termékek rivalizálása nem újkeletű, egy időben a Windowsnak és az Office szinte minden komponensének volt ellenfele az IBM részéről. Az operációs rendszereknél az IBM az OS/2-t küldte harcba a Windows ellen, az irodai szoftverek szegmensében pedig az Ami Pro szövegszerkesztőt, az 1-2-3 táblázatkezelőt és a Freelance prezentációkészítőt. Ma már tudjuk, hogy az első csatát fölényesen a Microsoft nyerte meg a Windowszal és az Office-szal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.